PROTESTI SE NADALJUJEJO, GIUSEPPE CONTE POZIVA: "Zdaj je resnično čas, da ostanemo združeni" (VIDEO)

Svet

V Italiji so v sredo zvečer v več mestih znova potekali protesti proti strožjim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa. O protestih in spopadih s policijo je italijanska tiskovna agencija Ansa poročala iz Palerma na Siciliji ter Verone in Genove na severu države. Premier Giuseppe Conte je ob tem Italijane pozval k enotnosti.

V Palermu so protest organizirali lokalni podjetniki ob 18. uri. Nekaj protestnikov je proti policistom metalo petarde in steklenice. Policisti so jih nato razgnali. Ena od petard je poškodovala uslužbenca italijanske televizije Mediaset.

V Veroni je prišlo do spopadov med policisti in skrajnimi desničarji, ki so protestirali proti vladi in ukrepom. Protestniki so na policiste metali petarde, ti so odgovorili s solzivcem.

V Genovi se je na glavnem trgu zbralo okoli 500 protestnikov. Nekateri so metali steklenice, petarde in dimne bombe. Škode ni bilo, policija pa je proteste razgnala, poroča Ansa.

Že skoraj cel teden se po Italiji vrstijo protesti proti novim omejitvam. Oblasti menijo, da nasilje na protestih nima skupnega imenovalca, temveč da ga je mogoče pripisati privržencem desnice in levice, navijaškim skupinam in posameznikom, povezanim s kriminalom.

Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je pred senatnim odborom v sredo izpostavila, da so ob protestih državljanov "priče epizodam nasilja in urbanega bojevanja, ki ima občasno izgovor v nezadovoljstvu, udeleženi pa so posamezniki, ki nimajo nikakršne povezave s kategorijami prebivalstva, ki so prizadete zaradi vladnih ukrepov".

Levosredinska vlada v Rimu je v ponedeljek uvedla nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Med drugim je odredila zaprtje restavracij in barov ob 18. uri. Zaprli so kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane. Vlada je ob tem sprostila več kot pet milijard evrov nujne pomoči za delavce in podjetja, ki so najbolj prizadeti zaradi vnovičnega zaprtja.

Premier Giuseppe Conte je v spodnjem domu parlamenta v sredo branil ukrepe. "S tem, ko varujemo javno zdravje, varujemo tudi gospodarstvo," je poudaril. "Zavedamo se, da so ukrepi strogi, a so nujni za zajezitev okužb. Drugače bo epidemiološka krivulja popolnoma ušla izpod nadzora," je dejal poslancem.

V današnjem nastopu v zgornjem domu parlamenta je v luči protestov ljudi pozval k enotnosti. "Zdaj je resnično čas, da ostanemo združeni, predvsem v luči gospodarskih problemov, duševnih težav, jeze, strahu in skrbi številnih sodržavljanov," je poudaril.

Vlada se želi izogniti ponovni uvedbi popolne karantene za vso državo, kakršna je bila v veljavi spomladi. Italijane je premier pozval, naj spremenijo svoje vedenje in spoštujejo zaščitne ukrepe.

V Italiji je dnevno število novih okužb v sredo doseglo rekordnih skoraj 25.000. V državi z okoli 60 milijonov prebivalcev je v 24 urah umrlo še 205 bolnikov s covidom-19, skupno okoli 37.900.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija