PROTESTI PRED ŠOLAMI V IZOLI IN PIRANU, APEL RAVNATELJICE: "Otrok ne izpostavljajmo protestom, težave rešujmo na nivoju odraslih" (FOTO)

Slovenija

Po nedeljskem protestu proti ponovnemu zaprtju šol za učence prvega triletja v obalno-kraški regiji je na družbenih omrežjih zaokrožil poziv k bojkotu pouka na daljavo in simbolnim prihodom pred matične šole. Pred OŠ Koper je bilo danes mirno, izvajajo le nujno varstvo za skupno 14 otrok. Pred izolskimi osnovnimi šolami se je v znak mirnega protesta zbralo nekaj deset staršev in otrok, pred piransko OŠ Cirila Kosmača pa se jih je zbralo okoli 60, ki so nadaljevali miren shod do Tartinijevega trga. Kot poudarjajo starši, so proti neracionalnim ukrepom, ki postajajo vsak dan bolj nehumani.

Ali je danes dopoldne prišlo do shoda oziroma protesta, smo vprašali na OŠ Koper, OŠ Vojke Šmuc Izola, OŠ Livade Izola, OŠ Cirila Kosmača Piran, OŠ Lucija, OŠ Elvire Vatovec Prade in OŠ Ankaran. Kot je povedala ravnateljica OŠ iz Prad Franka Pegan Glavina pri njih poteka pouk na daljavo normalno in protestov niso zaznali.

Ravnateljica OŠ Vojke Šmuc Izola Irena Sivka Horvat je bila včeraj obveščena o napovedanem bojkotu, zato je nagovorila starše otrok, ki se šolajo pri njih, z dopisom:

"Spoštovani starši, dragi sodelavci, vsi skupaj res močno upamo, da bodo odločevalci poiskali načine za vračanje v šolske klopi, na kar se da varen način. Vaša sporočila o stiskah so vsak dan bolj pogosta. Šolanje na daljavo traja predolgo in nekateri preprosto ne zmorete več. Kljub vsemu vas ponovno naprošam, da otrok ne izpostavljamo protestom. Vsi vemo, da so na tak način deležni tudi sovražnih sporočil, ki pa jih ne znajo racionalizirati."

Sivka Horvat: Bojkot pouka ni modra poteza

Kot poudarja Horvatova, so bili na protestih nekateri transparenti s sovražno vsebino.

"Menim, da na naše otroke slabše vplivajo takšne informacije kot samo šolanje na daljavo. Poleg tega dobijo sporočilo, da je združevanje dovoljeno, mi pa še na igrišče ne spustimo dveh oddelkov hkrati," je zapisala Horvatova in starše pozvala, naj se težave rešujejo na nivoju odraslih. Bojkot pouka je ocenila, da ni 'modra poteza', seveda v upanju, da bo večina staršev razumela, kaj je želela sporočiti.

Kot je povedala Horvatova, je na ta dopis prejela veliko spodbudnih sporočil staršev in sodelavcev, ki "so uvideli, da otrok nikakor ne smemo izpostavljati na način, kot smo mu priča". Kljub temu so danes pred šolo imeli nekaj torb, kar pa je glede na to, da imajo 730 učencev, ocenila kot malo.

Ingrid Poropat, ravnateljica OŠ Koper, je bila z včerajšnjim mirnim protestnim shodom seznanjena, danes pa je pouk na njihovi šoli potekal normalno, brez protestov in brez bojkotov pouka na daljavo.

"Za kar se zahvaljujem staršem. Predvsem za veliko mero strpnosti in razumevanja naše vloge pri posredovanju znanj pri pouku na daljavo. Za vse deležnike vzgojno izobraževalnega procesa  je izredno težko obdobje in samo z medsebojnim razumevanjem in suportom ter odgovornim ravnanjem ga bomo uspeli prebroditi," je prepričana Poropatova.

Da bojkot pouka ni prava izbira protesta, staršem, ki so se zbrali pred OŠ Cirila Kosmača v Piranu, sporoča tamkajšnja ravnateljica Zlata Milič. Tudi učitelji so doživeli 'hladen tuš', potem ko so se ob napovedanem vračanju v šole vsi testirali in poskrbeli, da bo pouk stekel čim bolj nemoteno in po vseh priporočilih NIJZ. Do sedaj v Piranu niso zabeležili nobene okužbe, ne pri prvem in ne pri drugem zaprtju šole.

Ravnateljica OŠ Piran Zlata Milič: Menim, da bi se v šole morali vrniti vsi otroci

"V segmentu odpiranja in zapiranja šol smo vsi na strani staršev, kajti tudi za logistiko, ki je potrebna pri vnovičnem odpiranju šole, potrebujemo čas za pripravo sprejema učencev. Tudi starši so v zagati, saj svojemu delodajalcu vedno znova sporočajo prisotnost oz. odsotnost z dela. In prav ta negotovost je po mojem mnenju sprožila plaz. Nenazadnje pa ne smemo pozabiti, da so najbolj na udaru najranljivejša skupina otrok prve triade, čeprav menim, da bi se morali vrniti vsi učenci," pravi Miličeva.

V znak protesta so nekateri starši danes prinesli šolske torbe tudi pred OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi ter pred OŠ Tončke Čeč v Trbovljah. Kot je povedala predsednica sveta staršev OŠ Toneta Okrogarja Emanuela Škalonja, so vlado pozvali, naj iz dnevne statistike izloči okužbe v domovih za starejše, zaradi katerih je zasavska regija znova uvrščena med regije v črni fazi, ter s tem omogoči ponovno odprtje šol. "Ne strinjamo se, da so otroci doma, otroci sodijo v šole," je dejala.

Škalonja je še pojasnila, da ni bila organizatorka sobotnega protesta v Trbovljah. "Jaz in svet staršev smo se od tega protesta distancirali. Treba je narediti protest brez izpostavljanja otrok, saj smo mi glas otrok," je še dodala. Premier Janez Janša je omenjeni protest v sobotnem tvitu označil za "nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v politične namene v času epidemije".

Konec minulega tedna je nastala tudi civilna iniciativa Zasavski starši za odprte in varne šole, ki je predsednika vlade Janšo v pismu pozvala, naj poskrbi za takojšnje varno in trajno odprtje šol in vrtcev v Zasavju ne glede na stopnjo ogroženosti.

Civilna iniciativa Zasavski starši: Slovenske šole so od vseh v Evropi najdlje zaprte

Kot so zapisali, so trenutno stanje v slovenskem šolskem sistemu, strokovno neutemeljeno sprejemanje ukrepov zapiranja, odpiranja in vnovičnega zapiranja šol ter posledična stiska pri njihovih otrocih, pedagoških delavcih in njih samih privedli do nevzdržnega stanja. Od predsednika vlade zahtevajo, da nemudoma stopi na stran šolstva, otrok, učiteljev, da njihovo pravico do dostojnega in dostopnega šolanja in dela ubrani pred težo strankarskih interesov in političnih odločitev, so še zapisali.

Pozvali so tudi, naj vlada v proces sprejemanja odločitev o ukrepih za zajezitev širjenja okužb vključi predstavnike epidemiološke stroke in v delu, ki se neposredno nanaša na šolski sistem, tudi predstavnike staršev in pedagoških delavcev ter da izobraževalnim ustanovam prioritetno ponudi vso potrebno strokovno, finančno, kadrovsko in infrastrukturno podporo za premagovanje posledic njihovega dolgotrajnega zaprtja.

"Slovenske šole so od vseh v Evropi zaprte najdlje. Dlje kot so zaprte, dlje se bodo celile rane, ki jih tak ukrep odpira na izobraževalnem procesu. Razumimo tudi, da šola ni samo izobraževalna ustanova. Šola je prostor, ki ponuja socialni razvoj, je prevečkrat tudi priložnost za edini dnevni obrok, varno zavetje pred revščino ali psihičnim, fizičnim in spolnim nasiljem. Nestanovitnost v odpiranju in zapiranju šol in vrtcev ruši priložnosti za otrokov normalen psiho-fizični razvoj ter v njihove vrste vnaša stisko," so med drugim navedli v iniciativi.

V akademski skupnosti protest s peticijo, podpisnika tudi Univerza na Primorskem in ZRS Koper

V akademski skupnosti s peticijo protestirajo proti posegom vlade v visoko šolstvo in znanost. Opozarjajo, da gre za nerazumne poteze, s katerimi trenutna izvršna oblast spodjeda sisteme, ki so eden od zgodovinskih temeljev Republike Slovenije in da se je treba tovrstnim destruktivnim dejanjem upreti, so zapisali v peticiji, objavljeni na spletu.

Po mnenju podpisnikov peticije je vladna koalicija z določbami zakona o izvrševanju proračuna onemogočila zaposlovanje na raziskovalnih projektih in zaposlovanje mladih raziskovalcev celo v primerih, ko so bili projekti že pridobljeni in sredstva za zaposlitve že zagotovljena.

Opozarjajo še, da je vlada nepričakovano in v neskladju z dosedanjo prakso odložila potrditev razpisa za vpis v visokošolske zavode, "čeprav je bil tako kot vsa leta poprej usklajen s pristojnim ministrstvom". "To se je zgodilo tik pred že davno napovedanimi informativnimi dnevi," so zapisali in navedli, da se resorna ministrica Simona Kustec "tej nerazumljivi odločitvi, ki bi jo morala razumeti kot izraz nezaupanja, doslej ni zoperstavila".

"Podpisani nimamo enakih političnih prepričanj in se tudi v pogledih na prihodnost visokega šolstva in znanosti razlikujemo. Enotni pa smo v mnenju, da strankarska politika in zasebni interesi ne smejo ogroziti tistih temeljev, od katerih je odvisna prihodnost prebivalcev Republike Slovenije," so zapisali.

Pod peticijo so podpisani ljubljanska, mariborska in primorska univerza, nacionalni dijaška in študentska organizacija, Inštitut za novejšo zgodovino, Kemijski inštitut, Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije ter Znanstveno-raziskovalno središče Koper. Prav tako so podpisniki Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter Visokošolski sindikat Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  02 .02. 2021 ob  08: 27
Ja, vsi se strinjamo, da bodo posledice za otroke vseh starosti, na vseh ravneh! Vendar virus JE, ni se ga zmislil JJ. Je pri nas, je v Evropi, je po celem svetu. In vse države posegajo po takih in drugačnih ukrepih, ki se včasih zdijo zmedeni in verjamem, da tudi so. Vendar KAJ PREDLAGATE? Gremo vsi živet kot prej, pa se vsi okužimo in zabasamo zdravstveni sistem in potem pade vse kot domine. Še tako ne vem, kako uspevamo plačevati vojsko ljudi, ki so že eno leto doma. In vsa ta slaba volja in pljuvanje čez državo (ki vas vzdržuje) in čez vse kar leze in gre, ne pelje nikamor. Samo poglejte slike včerajšnjih protestov. Na protestih OTROCI, večina ljudi brez mask, tatkoti pa še posebej. Neodgovorno, otročje, butasto!
Lili |  02 .02. 2021 ob  08: 21
Se sprašujem...ti starši so v bistvu doma..plačani od nas, davkoplačevalcev!
magik |  01 .02. 2021 ob  17: 01
-2
Gospe in gospodje ravnatelji, starši, ki na neprimeren način protestirate in starši, ki ne protestirate, pa si verjamem da ravno tako želite, da se vrtci in šole odprejo!
Kaj ste ukrenili glede tega, kar že od meseca marca 2020 predlagajo, prosijo, moledujejo g. Vilar, dr. Keber, dr. Teršek, gospa Marolt Meden,..... ?

"Država, oblast, dovolj je ignorance, za ceno neocenljivih človeških življenj: namestite takoj dobavljive, hitro namestljive in stroškovno nezahtevne sisteme za odvajanje izdihanega zraka iz zaprtih prostorov – TAKOJ. Prioritetno v DSO-je, zdravstvene ustanove, vrtce, šole in visokošoslke zavode. Pa potem v trgovine, restavracije, upravne enote, državno upravo, javni potniški promet… V zaprte prostore. Sprašujte, poslušajte, slišite, upoštevaje področne strokovnjake in z njimi SODELUJTE." ( vir: dr.Andraž Teršek - ustavnik in pravni filozof)
Piero Panin |  01 .02. 2021 ob  16: 17
17
Ma nikoli si nisem v zivljenju predstavljal da bodo otroci po vsej sloveniji protestirali da hocejo nazaj it v solo.
To verjetno vidis prvic in zadnjic
pinkopalinko |  01 .02. 2021 ob  15: 53
-2
@goldhorn

logično, janšisti si brez dovoljenja svojega fuhrerja ne upate niti iti srat.
Koper |  01 .02. 2021 ob  15: 02
13
Otroci nimajo težav.Težave imajo starši.Lep vzgled so otrokom s tem ko jih vlačijo na take proteste.Tudi izjave majhnih otrok niso njihove ampak naučene,doma slišane.Zelo vzgojno.
alfa |  01 .02. 2021 ob  14: 32
tako je!! tudi vrtce naj odprejo!!
goldhorn |  01 .02. 2021 ob  14: 22
Bedaki od staršev. Zaradi takih bomo imeli ukrepe do poletja! Je pa definitivno v ozadju teh ukrepov opozicija. Na obali Evgenija Carl preko FB javno poziva na proteste.... V Zagorju je organizatorica članica LMŠ.....
Istriano |  01 .02. 2021 ob  14: 05
-16
Ne vem zakaj ne bi vlada razveselila te starše in pustila njihove otroke v šolo, da se okužijo? Saj plačujejo davke in jim je treba dati, kar želijo.
4ugoketo |  01 .02. 2021 ob  13: 19
-14
Podpiram vse starše in otroke, ki se upirajo nesmiselnim, nezdravstvenim ukrepom
te države.
Kdor ima še malo pameti se bo prijel za glavo in se globoko zamislil.
Kaj se tukaj dogaja? Kaj imamo same norce, korumpirance, kriminalce, ki odločajo o naših življenjih?
WHO ne priporoča zapiranje šol. Zakaj so potem zaprtejQuery11230004527446106134092_1612181526892?
Ljudje, podprite šole in otroke. Tole nima nobenega smisla.
Protestirajmo skupaj, mladi in stari.