PROTESTI NA SICILIJI OBRODILI SADOVE: Župan zagrozil z gladovno stavko, danes so pogoj PC za trajekte odpravili

Svet

Na Siciliji so vse večji protesti proti pogoju PC (preboleli ali cepljen proti covidu-19) v trajektnem prometu obrodili sadove. Predsednik dežele Nello Musumeci je danes z odlokom ta pogoj odpravil za trajekte. Vkrcanje na trajekte je tako odslej dovoljeno tudi necepljenim proti covidu-19 ob negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom.

V pismu italijanski vladi pod vodstvom premierja Maria Draghija je Musumeci utemeljeval, da bodo Sicilijanci, ki nimajo potrdila o cepljenju, obtičali na otoku in tako tudi v primeru nujnih razlogov, kot so zdravstveni, ne bodo mogli priti do celinskega dela države. Musumeci je zato pozval k odpravi pogoja PC, ker ta po njegovi oceni pomeni kršitev pravice do povezanosti otoka s celino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Italiji je od 10. januarja pogoj PC obvezen v javnem potniškem prometu, kamor spadajo tudi trajekti.

Župan mesta Messina na Siciliji Cateno De Luca je iz protesta proti osamitvi tega sredozemskega otoka dva dni preživel v šotoru v pristanišču trajektov, ki povezujejo ožino med Sicilijo in Kalabrijo in danes tudi napovedal gladovno stavko.

"Številne družine ne morejo zapustiti Sicilije zaradi nujnih zdravstvenih posegov. Veliko ljudi, ki so zapustili Sicilijo, se ne more vrniti," je kritiziral De Luca. Ob tem je poudaril, da ne nasprotuje protikoronskim ukrepom italijanske vlade in da ni nasprotnik cepljenja proti covidu-19, a je po njegovem mnenju treba Sicilijancem zagotoviti pravico, da dosežejo celinsko Italijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija