PROTEST PRIPORNIKOV SE STOPNJUJE: 47 jih je podpisalo izjavo o odklanjanju hrane

Koper

Protest večjega števila pripornikov v koprskem zaporu se očitno stopnjuje. 46 pripornikov je napisalo izjavo o odklanjanju zavodske prehrane, so potrdili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, a dodali, da so nekateri že odstopili od izjave. Poudarili so še, da je veliko pripornikov izkoristilo možnost nakupa hrane v zavodski prodajalni.

Prav tako imajo vsi priporniki možnost naročanja paketov s hrano, ki jo lahko hranijo v hladilnikih, nameščenih v vsakem bivalnem prostoru, so dodali na upravi. Nekateri izmed podpisnikov so medtem že odstopili od izjave in zaužili obrok. Na upravi tudi spremljajo število odklonjenih obrokov, saj med posameznimi obroki prihaja do razlik. Danes je zavodsko kosilo denimo odklonilo 15 pripornikov, vsi pa bodo napoteni v obravnavo v zavodsko ambulanto. Prav tako bodo vse morebitne gladovno stavkajoče obravnavali v skladu z mednarodnimi konvencijami o gladovnih stavkah. Kot so spomnili na URSIKS, v slovenskih zaporih odklanjanje hrane v zadnjem obdobju ni pustilo posledic na zdravju stavkajočih, prav tako ne beležijo dalj časa trajajočih gladovnih stavk.

Na upravi so sicer potrdili poročanje enega od medijev, da so v torek nekateri od priprtih začeli tolči po rešetkah oken bivalnega prostora. Ob pristopu pravosodnih policistov so priporniki udarjanje takoj prenehali in se umirili. Sicer pa se je vodstvo koprskega zapora sestalo in opravilo razgovore s pobudniki protesta takoj po tistem, ko so predstavili svoje zahteve z dne 20. februarja, kot tudi v prejšnjih dneh. Z večino pripornikov so se še enkrat pogovorili tudi v torek v večernih urah.

Kot so poudarili na upravi, vsa opozorila in namere jemljejo resno. Obenem so ponovili, da so nekatere pripornike nagovorili v odklonitev hrane in da se ne strinjajo z navedbami protestnikov. Vodstvo zapora je o dogajanju nemudoma obvestilo tudi predsednico koprskega okrožnega sodišča in se uskladilo o nadaljnjih ukrepih in aktivnostih. Zaradi zagotavljanja varnosti ostalih pripornikov in zavoda ter ohranjanja reda in discipline so predlagali premestitev določenih pripornikov v druge zavode, premestitve pa so v torek tudi izvedli. S priporniki sicer še vodijo pogovore, nastala nesoglasja pa rešujejo predvsem z ustrezno komunikacijo, so še zagotovili.

Kot je poročal eden od medijev, so med glavnimi zahtevami pripornikov pogostejša uporaba velikega igrišča in telovadnice, ponovna možnost dodatnega naročanja hrane ter možnost pogostejše uporabe fitnesa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .03. 2020 ob  17: 28
Kakšen protest!! Kos kruha in liter vode na dan ,brez izhoda.