PROTEST KOLESARJEV NA DIRKI PO FRANCIJI: Grdi padci se vrstijo, kriva naj bi bila sodobna infrastruktura (FOTO, VIDEO)

Svet

Tekmovalni direktor 108. kolesarske dirke po Franciji Thierry Gouvenou je ostro zavrnil kritike nad prireditelji dirke za hude padce kolesarjev. "Vedno je preprosto reči, da je nevarno, a treba je vedeti, da je vse težje najti prave kraje za zaključek etape," nemška tiskovna agencija dpa povzema izjavo Gouvenouja v časniku L'Equipe. Kolesarji so kmalu po začetku današnje četrte etape dirke po Franciji uprizorili protest, uperjen proti organizatorjem zaradi slabe varnosti tekmovalcev. Kmalu po začetku 150,4 km dolge ravninske etape med Rendonom in Fougeresom so se za kratko zaustavili na cesti, saj menijo, da so prisiljeni dirkati v nevarnih razmerah.

L'Equipe se je posvetil tretji etapi dirke, kjer je grdo padel tudi slovenski zvezdnik Primož Roglič. A Gouvenou trdi, da je za padce kriva tudi sodobna prometna infrastruktura.

"Morali smo izpustiti Lorient, Lanester, Hennebont in Plouay, ker so bili prenevarni. A v Franciji ni več srednje velikega mesta brez prometnega otoka, krožišča ali pa zožitve ceste," je dejal Gouvenou in dodal, da je bilo pred desetletjem v Franciji tisoč nevarnih odsekov za kolesarje v Franciji, danes pa so jih identificirali že 2300.

Ob Rogliču, ki si je pri padcu "pridelal" minuto zaostanka, je zelo grdo padel tudi Avstralec Caleb Ewan. Avstralski sprinter si je pri tem zlomil ključnico. Že pred tem si je ramo izpahnil nekdanji zmagovalec Toura Britanec Geraint Thomas.

Del krivde pa bodo morali bržkone prevzeti tudi prireditelji. Kolesarji so pred ponedeljkovo etapo opozorili na nevaren zaključek etape in od vodstva tekmovanja zahtevali, da pravilo o treh kilometrih pred ciljem tokrat razširijo na osem kilometrov.

Omenjeno pravilo veleva, da se vsem kolesarjem, ki se nahajajo v tem območju, na koncu šteje enak čas kot zmagovalcu, s čimer se za etapno zmago v končnici borijo le najboljši, tisti z zagotovljenim časom pa pred končnico lahko nekoliko popustijo. Gneča v glavnini se s tem pred ciljnim sprintom občutno zmanjša. To je tekmovalna žirija sicer zavrnila.

Glavnina na čelu z nemškim sprinterjem Andrejem Greiplom se je danes po 900 metrih etape zaustavila za kakšno minuto. S tem so kolesarji želeli pokazati Mednarodni kolesarski zvezi (Uci) in organizatorju Aso, da so razmere na dirki nevarne.

The situation is far from good. But I had to smile, reading all the good wishes and positive thoughts you had sent...

Objavil/a Primož Roglič dne Torek, 29. junij 2021

Prve tri etape letošnje francoske pentlje so zaznamovali grdi padci, v ponedeljek jo je grdo skupil tudi najboljši kolesar na svetu Slovenec Primož Roglič. Ta je pred startom na Instagramu objavil sicer nasmejano fotografijo, kako je ves povit in obvezan zaradi poškodb, in zapisal, da je "položaj vse prej kot rožnat". Šaljivo je dodal, da bo šla mumija na start in videla, kako bo šlo.

Vendar pa današnji protest ni uspel, saj ga, kot kaže, niso podpirali vsi kolesarji na dirki. Nekaj se jih ni želelo zaustaviti, zato se je etapa hitro nadaljevala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  29 .06. 2021 ob  21: 46
BALE, BALE, BALE ! UNI KIJE BIL NA SMUČANJU V FRANCIJI, MU JE VSE JASNO - SMUČIŠČA PREPUŠČENA NARAVNIM POGOJEM IN MINIMLISTIČNO ZRIHTANA/SPLUŽENA, APARTMAJI/SOBE - NO COMMENT, ŠE JAPONCI MAJO VEČJE, FRANCOZI ? - UMAZANCI IN MINIMALISTIČNI, Z ZNANJEM SAMO VELIKEGA FRANCOSKEGA JEZIKA - POL SE PA ZNAJDI ČE GA NE ZNAŠ ITD.
"INFRASTRUKTURA" NIMA NOBENE ZVEZE Z ORGANIZACIJO, KI JE V K... IN TIPIČNO BOLIMEKURČNA FRANCOSKA - POGLEJTE SI SAMO KAKO "DOBRO" SO ZAŠČITENI ROBOVI PLOČNIKOV IN HIŠ V
MANJŠIH MESTIH/VASEH NA TRASI ! BALE - TOŽIT IH IN JE..., KOT BI ONI NAS ZA "DLAKO V JAJCU" ČE BI SE SLUČAJNO NJIHOVEMU A-PHILLIPU KAJ ZGODILO PRI NAS !