Prostovoljno pripravništvo mora postati preteklost

Slovenija

Številne okoliščine, v katerih se danes znajdejo mladi na trgu dela ali pri vstopanju nanj, so nesprejemljive, so danes v Ljubljani opozorili sodelujoči v projektu Dostojen projekt za dostojno delo. Med takšnimi praksami je prostovoljno pripravništvo, ki mora takoj postati preteklost, so poudarili. Zavzemajo se za plačana pripravništva.

Z vidika dostojnosti dela so mladi v Sloveniji v nedostojnem položaju, je na današnji predstavitvi rezultatov omenjenega projekta dejala vodja projekta Dalia Cerovšek. Po opozorilu Cerovškove ob rekordnih statistikah brezposelnosti med mladimi tudi tisti, ki delo imajo, niso v zavidljivem položaju. Opravljajo namreč negotove oblike dela, kot so s.p., agencijsko delo, honorarna dela in volonterska pripravništva.

Svetovalec za mlade pri norveškem partnerju v projektu LO Norway Kent Rune Pedersen je poudaril, da je nujno vključiti mlade v družbo. "Mladi so sestavni del družbe in ne nekaj posebnega," je poudaril.

Prostovoljna pripravništva niso nikomur v čast in jih je treba ukiniti takoj, je poudaril Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. V okviru predlogov, ki so jih pripravili, se zavzemajo za vzpostavitev nacionalne sheme plačanih pripravništev.

Deli novico: