PROSTOVOLJEC, KI DELA NA COVID ODDELKU IZOLSKE BOLNIŠNICE: "Nepredstavljivo se mi zdi, da nekateri še vedno mislijo, da je to izmišljena zgodba"

Izola

Marko Udović je odraščal na Krasu v Sežani, trenutno pa živi v Izoli. Najprej se je ukvarjal z informatiko in dolga leta plaval v računalniških vodah. Čeprav je še vedno zaposlen v logistiki, trenutno kot prostovoljec bolničar Rdečega križa dela na covid oddelku izolske bolnišnice. Z njim smo govorili o njegovem delu, o prostovoljstvu in o trenutni epidemiji covida-19.

"Pozvali so na pomoč, ker je bilo v bolnišnici pomanjkanje kadra in sem se odzval. Sem pa tudi v dispozicijo oziroma življenjepis napisal, da sem pripravljen pomagati tudi na covid oddelku," pojasnjuje uvodoma. Kot pravi, so se na Rdečem križu že čez poletje pripravljali na drugi val epidemije "in ker sem bil že v prvem valu prisoten na meji za merjenje temperatur, sem se odločil tudi zdaj pomagati". 

Prostovoljci lahko pomagajo kjerkoli, pojasnjuje, prostovoljci bolničarji pa v posebnih situacijah, kot so naravne nesreče, večje prometne ali druge nesreče, ki jih je povzročil človek. "Lahko pomagamo tudi v času nemirov ali vojnih časih, tudi pri migrantskih krizah. Povsod, kjer so izredne razmere in je potrebna asistenca bolničarjev," opisuje.

"Povsod, tudi na Obali, je več območnih združenj Rdečega križa. Občasno ta združenja iščejo člane za svoje ekipe prve pomoči. Rdeči križ organizira vse skupaj, od izobraževanja do rednih usposabljanj," pojasnjuje postopek vključitve k prostovoljstvu. Ko je še bival na Krasu, je kot prostovoljec Rdečega križa opravljal druge naloge v Sežani. "Ob selitvi na Obalo sem se odločil, da se pridružim še bolničarjem. To je bilo nekaj let nazaj," se spominja.

Za prostovoljca se lahko prijavimo na Območnem združenju Rdečega križa, seveda v kolikor iščejo prostovoljce. "Potem se oni odločijo ali te sprejmejo ali ne. Prostovoljec bolničar ne more postati ravno vsak, vseeno mora imeti neke lastnosti, da lahko opravlja to delo," pojasnjuje Udović. Osnovno usposabljanje za bolničarje obsega 70 ur, kasneje pa potekajo še dodatna usposabljanja. Pridobil je novo znanje in nove izkušnje, "po drugi strani pa se mi zdi dobro znati pomagati, ko je potreba po tem," še doda.

Na covid odelku izolske bolnišnice skrbi za paciente in opravlja bolničarska dela. V glavnem gre za preverjanje življenjskih znakov, hranjenje in dajanje zdravil, dela pa se tudi nego. Občasno ureja tudi kakšne administrativne zadeve z opremo ali logistične, da pacienta odpeljejo iz enega oddelka na drugega. Višja dela opravljajo bolj usposobljeni delavci covid oddelkov. "Vidim, da so delavci utrujeni, seveda. Vidim pa tudi, da se zavedajo, da je to treba izpeljati in da gre za trenutno stanje, ki bo lahko še trajalo," opisuje razmere na covid oddelku izolske bolnišnice. Na pomoč prihajajo tudi iz drugih oddelkov, doda in pojasni, da je na nivoju celotne Slovenije za takšne kapacitete premalo osebja.

"Tisti, ki smo tam, občasno ne moremo verjeti, da ljudje še vedno ne razumejo nevarnosti tega virusa. Mi se srečamo z njim v živo. Nepredstavljivo se mi zdi, da nekateri še vedno mislijo, da je to izmišljena zgodba," zaključi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Marko |  14 .12. 2020 ob  14: 31
Veste nisem politik in me politika ne zanima, sem pa veliko raziskoval od pojava virusa. Ne zagovarjam nikogar, tudi sodim ne nikomur. Povem pa vam : dokumentacijo o virusu preučujem skoraj dnevno, do nivoja s1 s2 receptrorjev na konici, ki se spajajo z a2 receptorji, pa zgodnjega napada virusa bezgavk, pa do zgodovine španske gripe, do dolgotrajnih posledic na organih itd. To so za večino teoretikov FBja, ki na školjkah nasedajo neumnostim tipa plandemic popolne tujke verjetno. Tudi te sem preveril in demantiral tako z lastno raziskavo kot z raziskavo prijateljev, ki so precej bolj pripravjeni pri zadevi. Matematika tudi ne gre dobro vsem : 55 korona mrtvih 55 mrtvih iz drugih razlogov dnevno je 110 mrtvih dnevno. To je 100% več nekatere dni v teme mesecu in skupaj je bila smrtnost v novembru povišana preko 80% nad dolgoletnim povprečjem. Vsakemu, kateremu je bil vzet 1 dan življenja se v imenu imbecilov, ki povzročajo z neodgovornim ravnanjem širjenje tega hudiča jaz opravičujem saj se sami ne bodo nikoli. Namreč nimajo v sebi dovolj sočutja, da bi razumeli, da je 1 dan življenja vreden več kot ves denar sveta. Pa veliko zdravja vsem skupaj, ne glede na vašo politično, versko ali rasno pripadnost
Obala1 |  13 .12. 2020 ob  23: 00
-8
Vlada In zdravstvo? Kredibilitet jim je na nuli. Pri vladi se vidi da na obvlada situacijo, nima plana In strategije In obcutek je da dela po navodilih nekoga. Zdravstvo? A se tukaj misli na Gantarja, Pretnarja, Kreka In par drugih oseb ki govorijo o situaciji. Zalostno kako sploh folk ne uporablja zdravo pamet In ne bere neodvisne medije. Pa nihce tukaj noce reci da zadeva ne obstaja vendar zakaj obstaja. Zbudit se je treba no pri opranih mozganih je to tezko . Pa lep večer
Kukurux |  13 .12. 2020 ob  19: 10
Vlada in zdravstvo so na dnu lestvice ki imajo vpliv na to kako ljudje razmisljajo...
Na vrhu so influencarji,zvezdniki,miljonarji,.itd