PROSTOVOLJCI, KI POMAGAJO MIGRANTOM, POD DROBNOGLEDOM TRŽAŠKE POLICIJE: Zasegli so jim telefone in računovodske knjige

Trst

Danes zgodaj zjutraj je italijanska policija opravila hišno preiskavo na sedežu nevladne organizacije Linea d’ombra, ki nudi pomoč beguncem na balkanski poti. Sedež organizacije je sicer stanovanje Gian Andree Franchija in Lorene Fornasir, ki ju policija sumi pomoči pri nezakonitem priseljevanju oz. tihotapljenju ljudi v zameno za protipravno korist. Policija jima je med drugimi stvarmi zasegla osebne telefone in računovodske knjige, so sporočili na spletni strani organizacije.

"Ogorčeni smo in zmedeni, ko vidimo, da policija solidarnost obravnava kot zločin," pravijo v tržaški nevladni organizaciji in nadaljujejo: "Danes je v Italiji dajanje čevljev, oblačil in hrane tistim, ki jih potrebujejo za preživetje, preganjano dejanje, bolj kot opravičilo fašizmu, ki smo mu bili priča 24. oktobra lani na trgu Piazza Libertà."

V nevladni organizaciji obsojajo represivna dejanja zoper ljudi, ki so solidarni. "Zahtevamo pravičnost in spoštovanje vrednot svobode, dostojanstva in enakosti, zapisanih v ustavi, na katere pa država ponavadi pozablja."

Po pisanju Primorskega dnevnika je tržaška kvestura potrdila, da od jutra na različnih lokacijah poteka obsežna dejavnost v okviru preiskave zoper kriminalno združbo. Kot še piše tržaški medij, so hišno preiskavo doživeli tudi pri solidarnostnem konzorciju ICS, a je predsednik Gianfranco Schiavone mnenja, da preiskavi nista povezani.

Veliko zaskrbljenost zaradi dogodka je izrazil tudi evropski poslanec Massimiliano Smeriglio. "Policijske akcije s preiskavami in zasegom premoženja, ki so jih deležni nekateri aktivisti, ki delujejo na balkanski poti, se zdijo nesorazmerne s pobudami teh istih prostovoljcev, ki jih zaznamuje dragocen humanitarni duh," je zapisal in dodal, da je v nedavni misiji v Trstu in ob italijansko-slovenski meji sam na terenu preveril dragoceno delo nevladnih organizacij in združenj za pomoč in podporo migrantom.

"Ob polnem spoštovanju sodne oblasti upam, da bo vse razjasnjeno in rešeno v najkrajšem možnem času, da ne bo vzpodbujalo ozračja nezaupanja med institucijami in državljani, ki so tesno vpleteni v solidarnost in splošno sprejetost," je še zaključil. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija