PROSTOVOLJCI BODO ZNOVA POGOZDOVALI: Na vrsti tudi okolica Postojne in Logatca

Slovenija

Gospodar državnih gozdov, družba Slovenski državni gozdovi, znova pripravlja vseslovensko prostovoljno akcijo pogozdovanja. Ta je načrtovana za 6. april. Akcija z naslovom Pomladimo gozdove 2019 bo potekala na petih lokacijah po državi, v njej pa naj bi posadili približno 10.000 sadik smreke, macesna, bukve, lesnike, hruške in češnje.

"Namen akcije obnove gozdov s sadnjo je v prvi vrsti osveščati o pomenu gozdov in njihove ohranitve za naslednje generacije. Z akcijo želimo krepiti zavedanje, da smo za naravo odgovorni vsi in da ji lahko vsi tudi pomagamo," so navedli v Slovenskih državnih gozdovih.

Slovenski državni gozdovi akcije pogozdovanja gozdov organizirajo v okviru obnove v ujmah poškodovanih gozdov. Slovenske gozdove so namreč v preteklih petih letih močno prizadeli žled, podlubniki in dva vetroloma.

Te naravne katastrofe so po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije v državnih in zasebnih gozdovih skupaj poškodovale preko 16 milijonov kubičnih metrov dreves. Poškodovanih gozdov, ki jih bo treba v prihodnjih letih obnoviti, je za skoraj 33.000 hektarjev.

Po naravni poti se bo po ocenah zavoda za gozdove obnovilo 95 odstotkov teh površin, obnova s sadnjo pa bo potrebna na okoli 1700 hektarjih. Od žledoloma, ki je gozdove prizadel leta 2014, do danes je bilo posajenih okoli 600 hektarjev gozdov z okoli 1,5 milijona sadik gozdnega drevja. Obseg obnove in nege poškodovanih gozdov se sicer letno povečuje.

Lani je bilo s sadnjo gozdnega drevja v državnih in zasebnih gozdovih skupaj obnovljenih skupaj 470 hektarjev, od tega 300 hektarjev gozdov, ki so bili poškodovani v naravnih ujmah. Skupaj je bilo samo v letu 2018 posajenih približno milijon sadik več kot 20 vrst gozdnega drevja.

Letošnja akcija pogozdovanja bo potekala v Spodnjih Cvišlerjih pri Kočevju, Lovrencu na Pohorju, Ravniku pri Logatcu in dveh lokacijah pri Postojni - na Ravbarkomandi in pri koči Mladika.

Sodelovanje in podporo akciji so že napovedali na Zvezi tabornikov Slovenije, Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Zavodu za gozdove Slovenije in Zavodu RS za varstvo narave. Akciji se bo po napovedih pridružila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter dijaki in učitelji mariborske in postojnske gozdarske srednje šole in skupina študentov gozdarstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija