PROJEKT TWINBRAIN: Z najnovejšo tehnologijo in umetno inteligenco do boljšega razumevanja možganov

Koper

Pod projekt TWINning the BRAIN with machine learning for neuro-muscular efficiency oziroma krajše TwinBrain se v okviru Inštituta za kineziološke raziskave Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper podpisuje snovalec dr. Uroš Marušič. Ob ZRS Koper pa kot partnerji sodelujeta prestižni univerzi v Berlinu (Tehnische Universität Berlin) in Ženevi (Université de Genève) ter nevrološki oddelek bolnišnice Katinara v Trstu.

dr. Uroš Marušič

Namen triletnega projekta, ki traja od 1. novembra 2020 do 31. oktobra 2023, je vzpostavitev raziskovalno-diagnostičnega centra na področju živčno-mišične učinkovitosti in razumevanja naših možganov med gibanjem. "Na področju delovanja naših možganov v vsakdanjem življenju je še veliko neraziskanega," pojasnjuje Marušič.

"Vzpostavljamo laboratorij, ki bo v prakso prenesel dognanja na področju nevroznanosti gibanja. V vsakodnevnem življenju počnemo veliko stvari avtomatsko. In čeprav se zdi, da velikokrat reagiramo brez najmanjšega miselnega napora, se v naših možganih odvije ogromno kompleksnih procesov. Te želimo natančneje raziskati v tem projektu," je še povedal.

Center se bo imenoval SloMoBIL: Slovenian Mobile Brain/Body Imaging Laboratory, pri čemer gre ravno za preučevanje možganov med gibanjem. Eden izmed redkih takšnih laboratorijev na svetu je BeMoBIL v Berlinu, ki je bil ustanovljen pred petimi leti. "Partnerje bomo prosili za pomoč. Na univerzi v Ženevi imajo strokovnjake umetne inteligence in analiz kompleksnih podatkov, s prenosom teh znanj pa bomo lahko vzpostavili tudi svoj center," pojasnjuje Marušič.

Poleg raziskovalno-diagnostičnega centra si projekt prizadeva, da bi povečali znanstveno in tehnološko zmogljivost vseh inštitucij, pri čemer je poudarek na ZRS Koper. Projekt je bil odobren na razpisu Horizont 2020 Twinning widespread-05-2020, njegova vrednost pa znaša 0,9 milijona evrov.

"Trenutno smo v fazi pridobivanja etičnih dovoljenj," pojasnjuje. Se pa ekipa s 1. marcem v sklopu delovne trimesečne izmenjave seli v Berlin, za tem pa za en mesec v Ženevo. Konec leta bodo začeli z raziskavo na oddelku bolnišnice v Trstu, ki bo tam potekala eno leto.

V sklopu izmenjave v Nemčiji pa načrtujejo tudi delavnico, s katero nameravajo na enem mestu zbrati "vse vrhunske strokovnjake s tega področja širom sveta in omogočiti ekipam in širše, da pridejo na izobraževanje. Po zaključku te izmenjave pa načrtujemo poletno šolo, v sklopu katere bodo prišli strokovnjaki k nam na Obalo," še zaključuje Marušič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija