Projekt Simbioza se bo širil tudi v tujino

Slovenija

Prostovoljni projekt Simbioza se bo širil tudi v tujino, saj se na zavodu Ypsilon, ki je pobudnik projekta, o vzpostavitvi projekta pogovarjajo s 17 državami, je pojasnil strokovni direktor zavoda Žiga Vavpotič. Simbioza je po njegovih besedah postala slovenska socialna inovacija, ki lahko poveže svet in doprinese k promociji Slovenije.

Kot je na novinarskem zajtrku povedal Vavpotič, najbolj intenzivni pogovori potekajo z Nemčijo, Izraelom, Avstrijo in Kitajsko. Na Kitajskem so poleti izvedli že pilotno delavnico Simbioze, ki je bila zelo dobro sprejeta.

Direktor zavoda Ypsilon in pobudnik Simbioze je med novostmi izpostavil tudi vzpostavitev Simbioza kluba, preko katerega bodo včlanjeni deležni številnih ugodnosti pri nakupu računalniške opreme in pri drugih ponudbah. Poleg tega bodo redno obveščeni o posameznih aktivnostih v okviru kluba.

Trenutno iščejo tudi partnerje in sredstva za oblikovanje knjige in snemanje filma o Simbiozi. Poleg tega je Radiotelevizija Slovenija dala pobudo o vzpostavitvi spletnega portala za starejše.

Kot je napovedal Vavpotič, bo Simbioza postala socialno podjetje, kar pomeni, da bo usmerjena tržno hkrati pa socialno iz vidika svojega poslanstva. S to pobudo želijo ustvariti tudi več delovnih mest za mlade.

Vodja Simbioze Ana Pleško je pojasnila, da Simbioza prehaja v trajnostno podobo pod imenom Simbioza vsak dan, ki temelji na treh stebrih in sicer Simbioza šole, Simbioza mojstri in Simbioza medgeneracijski center. V okviru projekta Simbioza šola se dogovarjajo z 200 šolami, da bi dvakrat letno izvedli medgeneracijske delavnice računalniškega opismenjevanja starejših.

Konec novembra pa se bo začelo izobraževanje 12 mladih, prvih iskalcev zaposlitve, ki bodo v okviru celoletnega programa socialnega podjetništva Simbioza mojstri vodili nadaljevalne tečaje in pomagali starejšim pri vsakodnevnih opravilih. Od septembra že deluje tudi stalni medgeneracijski center v Ljubljani, je še dejala Pleškova.

Simbioza je največji vseslovenski prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja starejših, ki je v treh letih povezala okoli 15.000 starejših tečajnikov in 10.000 mladih mentorjev. Projekt ostaja zvest trem ciljem: spodbujanju medgeneracijskega sodelovanja, širitvi e-pismenosti starejših in odpiranju možnosti zaposlovanja mladih.

Deli novico: