PROJEKT PROMO ISTRA V PODPORO LOKALNIM PODJETNIKOM: Zagotavlja bogatejšo ponudbo, večji obisk in potrošnjo

Koper

Malih in srednje velikih podjetij je kar 99,8 odstotka vseh podjetij v Sloveniji in so posledično hrbtenica slovenskega gospodarstva, saj zaposlujejo skoraj 70 odstotkov ljudi in ustvarijo 65 odstotkov prihodkov vseh podjetij. Ti podatki so objavljeni na spletni strani Vlade Republike Slovenije. Brez teh podjetij Slovenije ni, zato je podpora lokalnim podjetjem izrednega pomena. In prav z namenom te vrste podpore je nastal projekt PROMINENTNA ISTRA (krajše PROMO ISTRA), ki je sofinanciran s strani Evropske unije iz naslova Evropskega sklada za regionalni razvoj in se izvaja v okviru LAS ISTRA. V slednjem so združili trije partnerji -  medijski hiši NGN MEDIA in Tovarna sanj ter podjetniški in karierni inkubator OX ISTRA.

Slovenija je podjetniška država. Po svežih podatkih AJPESA (30. september 2022) je v Sloveniji 111.010 samostojnih podjetnikov posameznikov, 74.851 gospodarskih družb, 23.476 društev, 13.432 drugih fizičnih oseb, ki opravljajo registrirane dejavnosti oziroma s predpisom določene dejavnosti, 9.071 nepridobitnih organizacij, 2.770 pravnih oseb javnega prava in 470 zadrug.

Zdravo podjetništvo pomeni zdravo družbo. In to še posebej velja za male in mikro podjetniške zgodbe, ki delujejo na lokalnih področjih in so pomembno vpletene v lokalni ekosistem. Mala podjetja ponujajo priložnosti za podjetnike, odpirajo delovna mesta za sosede in so pomembni akterji vsake skupnosti.

Z lokalnim okoljem rastejo, se razvijajo ter vračajo okolju njegovo vitalnost in vzdržnost. S podporo in nakupnim vedenjem mala in mikro podjetja s svojim delovanjem lokalnemu okolju vračajo vložek v obliki davkov. Uspešna mala in mikro podjetja vplivajo na razvoj celotnega sistema okolja, v katerem delujejo. Pri tem imajo lahko vpliv na izboljšanje vrednosti nepremičnin, dvig sredstev za lokalna športna in gasilska društva, dogodke in še in še.

Skratka lokalna podjetja so v lasti vaših sosedov, družine in prijateljev. So veliko bolj odgovorna do lokalnega okolja in lokalne skupnosti, več sredstev namenjajo ostalim podpornih lokalnim službam in neprofitnim organizacijam. S podporo lokalnih podjetij se skrbi tudi za okolje, saj se manj potuje.

Projekt PROMO ISTRA, ki je bil, kot rečeno, ustanovljen prav z namenom podpore lokalnim podjetjem, je usmerjen v učinkovitejši promocijski nastop različnih ponudnikov Slovenske Istre s ciljem povečanja prepoznavnosti območja in v projekt vključenih lokalnih ponudnikov. Projektni partnerji želijo v projekt vključiti različne ponudnike in skupaj z njimi oblikovati enotno strategijo in standarde promocije, kar bo omogočalo povečanje prepoznavnosti območja LAS Istre tako v Sloveniji kot širše.

Cilji projekta PROMO ISTRA so tako usmerjeni v spodbujanje povezovanja lokalnih proizvajalcev z urbanim prostorom in morjem, krepitev konkurenčnosti tako na podeželju kot v urbanih območjih Slovenske Istre ter povečanje prepoznavnosti in dostopnosti  lokalnih ponudnikov in njihovih produktov, kar posledično vodi v izboljšanje kvalitete življenja lokalnih prebivalcev na območju LAS istre.

Projekt PROMO ISTRA preko aktivnosti omogoča vključevanje ponudnikov različnih sektorjev, jih medsebojno povezuje in omogoča vidne učinke uspešnega enotnega promocijskega pristopa, večjo konkurenčnost ter prepoznavnost. To pa hkrati zagotavlja tudi bogatejšo lokalno ponudbo, večji obisk in večjo potrošnjo, kar pomeni dodano vrednost za območje LAS Istre.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija