PROGRAM ZA DUŠEVNE STISKE MLADIH: Posebna svetovalnica na spletni strani

Slovenija

Program Najdi.se je orodje, s katerim so v Zavodu Vozim želeli na motivacijski način pristopiti k promociji duševnega zdravja med mladimi in pomagati pri njegovi destigmatizaciji. Kot so povedali v zavodu, so idejo za spletno stran spodbudila predvsem poročanja o poslabšanju duševnega zdravja med mladimi po epidemiji Covida-19 in med njo.

"Že leta 2021 smo v Zavodu Vozim začeli s prvimi motivacijskimi delavnicami za mlade, potem pa smo temo želeli nadgraditi in ponuditi še drugo opcijo v obliki spletne platforme, kjer mladi pridejo do informacij o duševnem zdravju na bolj zanimiv način," je povedala vodja projekta Najdi.se pri Zavodu Vozim Barbara Kos.

Program Najdi.se so v zavodu ustvarili skupaj z Mladinskim centrom Dravinjske doline. Platforma za pomoč mladim na področju duševnega zdravja je zaživela po prijavi na razpis ministrstva za javno upravo za digitalizacijo nevladnih organizacij.

Destigmatizacije duševnega zdravja med mladimi so se na zavodu lotili preko poistovetenja. "Mladi se tako najdejo v izpovedih drugih mladih in vidijo, da v svojih občutkih, stiskah niso sami. Dejstvo je, da duševne stiske so, važno pa je, da jih začnemo reševati in se nekomu zaupamo že v preventivni fazi, ko jih lahko še sami z ožjim krogom ljudi, ki nam stojijo ob strani, razrešimo," je povedala Kos.

Kot zanimivost je dejala, da so na spletni strani uporabljene žive barve in slike, ki so bile narejene s pomočjo umetne inteligence. Strokovnjaki so ugotovili, da je umetna inteligenca ustvarila podobne slike, kot jih upodobijo osebe, ki se soočajo z različnimi motnjami.

Izpostavila je, da je posebnost spletne strani Najdi.se igrificirano orodje samoiskalnik, ki mladim omogoča, da označijo, v kolikšni meri se najdejo oziroma ne najdejo v izpovedih drugih. Glede na rezultate jim samoiskalnik ponudi najbolj primerne rešitve, preko katerih lahko dobijo več informacij o duševnem izzivu, ki se morebiti kaže skozi njihove odgovore. "Preko platforme smo želeli mladim približati kakovostne strokovne svetovalnice, ki v Sloveniji sicer že obstajajo. S samoiskalnikom jih do njih pripeljemo na malce bolj kreativen način," je dodala Kos.

Od konca septembra lani do oktobra si je spletno platformo ogledalo že 9500 oseb, z orodjem samoiskalnik pa je bilo zabeleženih dobrih 54.000 interakcij, je poudarila projektna vodja Najdi.se pri partnerski organizaciji Mladinskemu centru Dravinjske doline Maruša Gorinšek.

V okviru programa v zavodu organizirajo tudi delavnice, na katerih je v prvem delu predstavljena osebna zgodba mladega vrhunskega športnika in na drugi strani poškodovanca na invalidskem vozičku, kar mladim omogoča, da se seznanijo z njegovimi stiskami ter načini njihovega reševanja in iskanja motivacije. V drugem delu pa mladi razmislijo o svojih stiskah in izzivih in na podlagi tega ustvarijo t. i. motivacijske "plonkce" oz. vodila in nasvete za soočanje z duševnimi težavami.

Gorinšek je še navedla, da je odziv na delavnice pozitiven: "Evalvacijski vprašalnik je do konca junija rešilo slabih 400 mladih, 94 odstotkov pa bi jih delavnico priporočilo tudi ostalim vrstnikom." Delavnice se izvajajo po šolah po celotni Sloveniji. Kot sta pojasnili Kos in Gorinšek, bodo v naslednjem letu s projektom nadaljevali in delavnice pripeljali do še več mladih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija