PRODAJA LETALONOSILKE 'PRINCE OF WALES'? Vojska to možnost uradno odločno zavrača (FOTO, VIDEO)

Svet

Stanje v vojski Združenega kraljestva Velike Britanije ni brezskrbno. S kadrovskim pomanjkanjem se spopadajo tudi v vojnem letalstvu, vendar pa težave v kraljevi mornarici, ki predstavlja osrčje vojaškega in zgodovinskega ponosa, vzbujajo zaskrbljenost. Letalonosilka HMS Queen Elizabeth zaradi okvare ni odplula na Natove vojaške vaje, medtem ko naj bi po navedbah Daily Maila zaradi omejenega proračuna razmišljali o prodaji druge letalonosilke HMS Prince of Wales. V kraljevi mornarici to možnost uradno odločno zavračajo.

HMS Queen Elizabeth je bila načrtovana za udeležbo v mornariškem segmentu letošnje obsežne Natove vojaške vaje The Steadfast Defender 2024 ob norveški obali. Vendar so načrte prekrižale težave z desno propelersko gredjo, kar zahteva remont letalonosilke. Namesto Queen Elizabeth se je na vajo odpravila HMS Prince of Wales, ki pa je že leta 2022 doživela težave z zlomljeno propelersko gredjo in bila skoraj eno leto izločena iz operacij.

Po poročanju Daily Maila, naj bi HMS Prince of Wales, ki služi kraljevi mornarici od leta 2019, imela druge težave, in sicer zaradi finančnih omejitev. Zato naj bi razmišljali o možnosti prodaje letalonosilke kateri od prijateljskih držav, verjetno partnericam iz sporazuma AUKUS - ZDA ali Avstraliji. Če se finančne razmere ne izboljšajo, naj bi bila prodaja mogoča že leta 2028.

Britanska mornarica je v odzivu za Telegraph izrecno zanikala razmišljanje o prodaji najmodernejše letalonosilke ter potrdila zavezanost vzdrževanju obeh ladij. Vendar so v mornarici hkrati dodali, da bi morebitne spremembe v politiki vlade in proračunu lahko imele posledice.

Nekdanji britanski minister za obrambo Ben Wallace je za Daily Mail izjavil, da Združeno kraljestvo "že več kot 20 let laže Natu o svojih zmogljivostih. Ali bomo ustrezno financirali oborožene sile ali pa bodo morali prihodnji premierji priznati javnosti, da je Britanija zgolj sledilka in ne voditeljica na svetovnem prizorišču." Upokojeni poveljnik kraljeve mornarice Tom Sharpe je poudaril, da mornarici ne koristi dejstvo, da je imela skoraj popolno priložnost za uporabo ladje v Rdečem morju, vendar tega ni storila zaradi političnih razlogov. "Priznati moramo grožnjo letalonosilkam. To je neprijetna resničnost."

Gradnjo obeh letalonosilk so odobrili leta 2007, vendar so pred zaključkom razmišljali o odstopu od ene izmed njih. Takratni minister Gordon Brown je odločitev preklical, saj bi to še dodatno povečalo stroške. Celoten strošek obeh letalonosilk je znašal osem milijard evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija