PROCEDURALNI ZAPLETI V DZ - UPORABA KONOPLJE IN EVTANAZIJA: Za SDS je "umrla pravna država"

Slovenija

V SDS so kritični do ravnanj koalicije in predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, ki opoziciji omejujeta vzvode, ki jih ima na voljo, sta danes ocenila prvak SDS Janez Janša in vodja poslancev SDS Jelka Godec. Slednja je ocenila, da je v DZ umrla pravna država, Janša pa, da se v DZ posnemajo prakse ljubljanskega mestnega sveta. Tudi poslanska skupina NSi izraža globoko nestrinjanje in protest v zvezi z načinom vodenja sej odbora DZ za zdravstvo. Poslancem Svobode očita zlorabo postopka v zvezi s predlogom za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene. Napovedali so obstrukcijo te točke.

Dogajanje v DZ je danes v znamenju proceduralnih zapletov. V SDS in NSi so namreč izrazili nestrinjanje z razliko v postopkih, po katerih sta bila na matičnih odborih obravnavana predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter predlog za posvetovalni referendum glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Pri prvem je koalicija na odboru z dopolnili bistveno spremenila predlagano referendumsko vprašanje, pri drugem pa predsednica odbora dopolnil ni dovolila.

Zato sta stranki želeli s postopkovnimi predlogi doseči umik ali preložitev glasovanja o predlogih. Seja je bila zato večkrat prekinjena, tudi zaradi nesklepčnosti. Ob 14. uri so vendarle potrdili dnevni red izredne seje DZ, vendar so se proceduralni zapleti nadaljevali. V SDS so napovedali, da bodo 4. in 6. točko dnevnega reda današnje izredne seje DZ, ki obravnava omenjena predloga referendumov, obstruirali. Obstrukcijo 6. točke, pod katero bodo obravnavali predlog referenduma o konoplji, so napovedali tudi v NSi.

"Nemi, gluhi in slepi valjar tepta pravno državo v DZ že nekaj časa," je ob tem dejala vodja poslanske skupine SDS Godec in dodala, da želi Svoboda "tudi s kršitvami poslovnika" svoje referendumske postopke spraviti na en referendumski dan, to je skupaj z evropskimi volitvami.

Po Janševih besedah so v SDS predlagali, da bi na volilni dan izpeljali tudi referendum o 2. bloku krške nuklearke, pa so jih v koaliciji prepričali, da tako pomembno odločanje zasluži svoj referendumski dan. "Malo poniglavo je, da najprej nekoga prepričaš, da nimamo referenduma o nečem, o čemer obstaja velika politična enotnost, hkrati z volitvami, potem pa sam predlagaš take referendume, za katere misliš, da bodo povečali udeležbo na volitvah in koristili tudi pri zbiranju glasov za kandidate za evropski parlament za vladne stranke," je dejal Janša.

Dodal je še, da bo referendum o zakonu o pomoči pri končanju življenja zavajanje volivcev, saj tega z zakonom ni mogoče urediti, ker bi bilo v nasprotju z ustavo, v kateri piše, da je človekovo življenje nedotakljivo.

Godec je dodala, da so že prej opozarjali na kršenja poslovnika in da "do tega prihaja zlasti, ko gre za predloge SDS", na enem od odborov so celo omejili razpravo o njihovem predlogu. "Ko sklicujemo nujne seje odborov, predsedniki ne želijo povabiti k razpravi tistih, ki jih mi želimo, ampak sami odločijo o povabljenih," je še naštela Godec.

DZ po Janševem mnenju še tako posnema razprave v ljubljanskem mestnem svetu, kjer da župan Zoran Janković s koalicijsko večino omejuje razpravo. "Očitno so redna srečanja med premierjem in Jankovićem pripeljala do vse več posnemanj," je ocenil.

Godec in Janša sta opozorila tudi na predlog državnega sveta o parlamentarni preiskavi o poslovanju podjetij Gen-I in Star solar in financiranju Gibanja Svoboda.

"DZ mora po poslovniku brez glasovanja ustanoviti preiskavo," je opozorila Godec, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa točke ni dala na sejo, čeprav bi po rokih že morala. Janša v tem vidi "eklatantno opustitev dolžnega ravnanja" po kazenski zakonodaji. A ker je v tem primeru prizadet DS, morajo oni odločiti, kako bodo ukrepali, je dejal.

"Sprašujemo, koliko ima dejanje koalicije legitimnosti, ker gre za eklatantno kršenje pravil," je še pristavil Janša.

NSi izraža globoko nestrinjanje in protest v zvezi z načinom vodenja sej odbora DZ za zdravstvo

V torek, 9. aprila, so člani odbora obravnavali predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki ga je v zakonodajni postopek vložila koalicija. Sejo je vodila predsednica odbora Tamara Kozlovič (Svoboda), ki je prisotne obvestila, da dopolnjevanje predloga v tej fazi postopka ni mogoče. Dopolnila k predlogu tako niso bila vložena.

Čez manj kot teden dni, v ponedeljek pa so člani odbora za zdravstvo obravnavali predlog za razpis posvetovalnega referenduma uporabi konoplje v medicinske namene, ki ga je v parlamentarni postopek vložila Svoboda. Sejo je vodil podpredsednik odbora za zdravstvo Dean Premik (Svoboda).

K predlogu za razpis posvetovalnega referenduma sta poslanski skupini Svoboda in Levica vložili dopolnila, ki osnovno vsebino in namen predloga za razpis posvetovalnega referenduma po mnenju NSi močno spreminjata. "Vanj namreč vnašata popolnoma novo vsebino," so zapisali v NSi.

Svoboda in Levica sta z dopolnili namreč predlog preimenovali v predlog za razpis posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje za medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Prvotno vprašanje, ki se je glasilo "Ali ste za to, da bi bila v RS pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena?" pa so z dopolnili spremenili v dve vprašanji in sicer 'Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?' in 'Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?' Kot je na seji odbora pojasnil poslanec Svobode Darko Krajnc so z dopolnili sledili mnenju zakonodajno-pravne službe DZ.

Ker gre za dodatni oz. nov namen predloga za razpis posvetovalnega referenduma, bi moral predlagatelj vložiti novo besedilo predloga, opozarjajo v NSi. "Zdi se, da sta sredi seje odbora predstavnik predlagatelja Darko Krajnc in predsedujoči Dean Premik ugotovila, da odbor ne more glasovati o vloženih dopolnilih, zato sta na vse pretege skušala najti manever, s katerim bi zaobšla dolgotrajen postopek spreminjanja predloga za razpis posvetovalnega referenduma in tega rokohitrsko spremenila na seji," Svobodi očitajo v NSi.

Zastavlja se vprašanje, kako lahko kar vložena dopolnila štejejo kot sprememba referendumskega vprašanja. "Takšne prakse pri obravnavi predlogov za razpis referenduma ne pomnimo in se sprašujemo, na čem temelji takšno tolmačenje. Skrbi nas tudi, kaj uveljavljanje takšne prakse pomeni za obravnavo dopolnil tudi k drugim predlogom aktov," izpostavlja NSi.

Menijo, da se v opisanem ravnanju Premika kaže zloraba zakonodajnega postopka, ki meče veliko senco dvoma na legalnost in veljavnost morebitnega posvetovalnega referenduma, ki bi bil izpeljan na podlagi neobstoječega predloga, torej na podlagi neobstoječe pravne podlage.

Predsednico DZ Klakočar Zupančič zato pozivajo, da skupaj s zakonodajno-pravno službo DZ in predsedniki odborov razjasni, v kateri fazi postopka je v primeru predloga za razpis posvetovalnega referenduma možno vlaganje dopolnil, "saj gre za preveč pomemben postopek, da bi bil prepuščen tolmačenju vsakokratnega predsedujočega".

Odbor DZ za zdravstvo pozivajo k ponovni obravnavi predloga. Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o konoplji pa zaradi teh zapletov po mnenju NSi ne more biti obravnavan na današnji seji DZ, zato predlagajo umik te točke.

Nepravilnosti so rezultat tega, da sedanji koaliciji iz rok uhaja tako vsebina kot postopek, je v izjavi za medije opozoril vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. Brez pravilnega postopka ni osnovnega parlamentarnega reda in spoštovanja pravne varnosti zakonitosti, je opozoril.

Če ta točka, torej 6. točka dnevnega reda z njega ne bo umaknjena, bi to predstavljalo tak precedens, da bo NSi to točko obstruirala, je napovedal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija