PROBLEM SO MAJHNI DELCI PLASTIKE: V primeru onesnaženj bo intervenirala Luka Koper

Istra

Količina plastičnih odpadkov v morju in na obali se postopno zmanjšuje. So pa obenem ti odpadki čedalje manjši, zato jih je vse težje detektirati in odstraniti, so ugotavljali udeleženci okrogle mize, ki so ji pripravili v okviru letošnje Internautice. Podlage za ukrepanje, zlasti pravne, že obstajajo, vendar gre za globalni problem.

Na inštitutu za vode že od leta 2007 spremljajo stanje odpadkov na slovenski obali, je pojasnil Uroš Ljubič in dodal, da je po njihovih opažanjih plastičnih odpadkov količinsko oz. po teži čedalje manj, zato pa jih je številčno več, predvsem drobnih delcev.

Valentina Turk iz Morske biološke postaje pa je opozorila, da je plastika zaradi količin odpadkov in nepravilnega ravnanja z njimi globalen in daljnosežen problem, vse bolj pa se kot težava kažeta mikro- in nanoplastika, pri katerih vpliv na človeka še ni povsem znan.

Smrekar: po čistilnih akcijah je stanje v nekaj dneh spet takšno, kot je bilo prej

Po besedah Zorke Sotlar z direkcije za vodo, so se z večjo količino odpadkov, ki jih je naenkrat naplavilo v naše morje, kot je bil nazadnje primer med prvomajskimi prazniki, prvič srečali leta 2000 ob velikih poplavah v sosednji Italiji, zdaj pa se tovrstni dogodki pojavljajo na letni ravni.

Tudi direktor Krajinskega parka Strunjan Borut Smrekar meni, da gre za vse bolj perečo problematiko, ki terja globalne rešitve in meddržavno sodelovanje. V parku sicer večkrat organizirajo čistilne akcije, a je stanje v nekaj dneh podobno kot pred njihovo izvedbo.

Predstavnica okoljskega ministrstva Barbara Breznik je opozorila, da plastični materiali predstavljajo več kot 80 odstotkov vseh odpadkov tako na morju kot na obali. Slovenija je skladno z evropsko direktivo lani sprejela petletni načrt upravljanja z morskim okoljem, ki vsebuje oceno stanja in določa konkretne ukrepe za varstvo morja, tako da so stvari po normativni plati dobro pokrite.

Klinec: zadnje onesnaženje je bilo velika klofuta

Zaradi kroženja odpadkov pa je zgolj ukrepanje na ravni posamezne države premalo, pač pa se je treba osredotočiti na regionalno ukrepanje, je še menila Breznikova.

Uprava za pomorstvo je dolga leta skrbela predvsem za onesnaženje iz naslova ladijskega prometa, po spremembi zakonodaje in prenosu nekaterih nalog pa so se tudi samo začeli srečevati s problematiko plastičnih odpadkov, je pojasnil direktor uprave Jadran Klinec.

Do nakupa novega plovila bo intervenirala Luka Koper

Kot je priznal, je bilo zadnje onesnaženje, ko so morski tokovi v slovensko morje in na obalo naplavili večjo količino odpadkov, zanj velika klofuta, saj bi kljub pomanjkanju ustreznega plovila lahko naredili več. Konec leta bodo vendarle dobili novo plovilo za tovrstne intervencije, do takrat pa bodo z namenom ustreznega ukrepanja ob podobnih situacijah sklenili sodelovanje s pogodbenim izvajalcem. To bo Luka Koper, s katero še usklajujejo podrobnosti.

Sicer pa so tako Klinec kot ostali govorci poudarili tudi pomen osveščanja prebivalstva.

Deli novico:

pimplc |  18 .05. 2018 ob  23: 29
lepo prosim... ukrepanje je lahko... obcani cistijo in to brezplacno. in se davke placujejo, pa poleg tega smetarino za smeti ki sami vozimo in sortiramo. ampak ne turisticni delavci. kdaj bojo pa ustanovili ekipo za izvedbo nadzora in raziskovanja onesnazevanja morja in odlaganja odpadkov... ti bi morali najti prekrskarje in ukrepat.
Shemiry |  18 .05. 2018 ob  17: 27
gazde, gazde......kaj le počnete gazde