PROBLEM ALKOHOLIZMA V SLOVENSKIH DRUŽINAH: Kako prekiniti molk in poiskati pomoč?

Slovenija

Ob začetku mednarodnega tedna otrok alkoholikov so v NACOA Slovenija, Društvu za pomoč otrokom alkoholikov izpostavili, da je molk še vedno največji problem v družinah, zaznamovanih z alkoholizmom. Največje žrtve tovrstnega molka pa so otroci, ki zaradi občutka krivde in strahu pred posledicami o tem ne upajo govoriti, so opozorili.

Zaradi želje po večjem ozaveščanju in destigmatizaciji problematike alkoholizma v družinah društvo v sodelovanju z društvom Žarek upanja in Zvezo klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije od danes do sobote organizira ozaveščevalno kampanjo. Osrednji dogodek kampanje bo sredina okrogla miza naslovom Otroci alkoholikov, skrbni varuhi družinske skrivnosti, so napovedali.

S kampanjo želijo predvsem vzpodbuditi družine, ki trpijo zaradi alkoholizma, da prekinejo molk in poiščejo pomoč. "Otrokom alkoholikov sporočamo, da spregovoriti o težavah ne pomeni nezvestobe družini, temveč pripomore k temu, da se počutijo bolje in manj osamljene v svoji stiski," so še poudarili.

V društvu so zapisali, da ima po nekaterih podatkih vsaka četrta družina v Sloveniji izkušnjo s problematiko alkoholizma. "Otrok alkoholika živi z nenapisanimi pravili, ki so: ne govori, ne zaupaj, ne čuti," so dodali.

Iz zvestobe do družine in strahu pred posledicami za družino svoje stiske otrok tako ne zaupa nikomur. Alkoholizem postane družinska skrivnost, ki potisne otroke alkoholikov in ostale družinske člane v izolacijo ter jim vzbudi občutek krivde in sramu, so poudarili.

Ob tem so pojasnili, da je po podatkih mednarodne raziskave kar 70 odstotkov odraslih otrok alkoholikov prepričanih, da so v obdobju odraščanja uspešno prikrivali alkoholizem staršev pred okolico. Izkušnje organizacij kažejo tudi, da se še kot odrasli čutijo krive, če o tem spregovorijo.

Podporo družinam, zaznamovanim z alkoholizmom, v Društvu za pomoč otrokom alkoholikov, društvu Žarek upanja in Zvezi klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije nudijo čez vse leto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  12 .02. 2023 ob  17: 10
-4
Članek za en drek. Same laži.

Našo blokovsko naselje, ker prebivalce poznam,80 družin samo ena družina alkoholiki.

Samo lažete in si izmišljujete.
Pojdite delat v privatni sektor.
Stric iz ozadja |  12 .02. 2023 ob  15: 27
-4
V Sloveniji družinske težave ne povzroča alkohol ampak komunizem in socializem v glavi oziroma nemorala - pomanjkanje etike/vrednot. Alkohol in alkoholizem je le posledica prej navedenih.