Privatizacija, reprivatizacija in črpanje nafte

V Ljubljani se trenutno ne delijo na leve in desne, rdeče in bele, ampak predvsem na zagovrnik in nasprotnike privatizacije. Prvi trdijo, da je čas, da dobimo odgovorne lastnike, kar država ni. Drži. Drugi trdijo, da se bodo dobički stekali v tujino. Drži. Argumente imata obe strani, kateri pretehtajo je stvar odločitve in vrednot posameznika. 

Zgodba gre precej na nož, ker to ni več zgolj ideologija, v ospredju so interesi. Tisti, ki se pri teh podjetjih napajajo bi radi to nadaljevali, tisti, ki niso pri koritu, bi radi vse prodali, če bi padla kaka provizja, bi bilo še toliko boljše. Če ne bi bilo tako ekstremno, se ne bi bili priča afera Veberkom. Minister za obrambo zlorabi pooblastila zato, da bi preprečil prodajo Telekoma.

A na Obali se nimamo kaj sekirati. Pa ne zato, ker se nas zadeve ne tičejo, ampak ker je centralizirana Ljubljana premoča. Tako močna, da lomasti tudi pri nas. Prodaja Telekoma je prevelik zalogaj, da bi vse skupaj padlo v vodo zaradi Sečoveljskih solin.

Država sebi zabila avtogol, ki ga sedaj ne prizna

S krajinskim parkom upravlja gospodarska družba, kar je svojevrsten unikum, ki zaenkrat ni kazal večjih težav. Za državo je večji trn v peti Pomorski muzej, ki skrbi za solinarske hiške. Čeprav so jih uspešno tržili, so morali svoje dohodke najprej prepustiti gospodarski družbi in jih z njo deliti, nato je ministrstvo odločilo, da lahko slednja prevzame celoten delež vstopnin v park, nase pa prevzelo finančno breme obratovanja muzejskih hiš. Dvomljiva odločitev v škodo proračuna, a tako se je država zavezala.

Letos denarja ni in na Ministrstvu za okolje nihče ne vidi večjih težav v tem, da ne izpolnjujejo svojih dolžnosti, na čelu z ministrico. Kako neusklajeno deluje vlada priča dejstvo, da govorimo o znesku manjšem od 20.000 evrov. Ministri, ki vsak četrtek skupaj sedijo na vladi, se okrog tega ne morejo zediniti. Ministrstvo za kulturo že pritiska, gospodarsko bi moralo, ker v Milanu postavlja pavilijon za Expo, kjer bo prva inštalacija ponazarjala prav Sečoveljske soline.

Si predstavljate? Obiskovalec Expoja pride v slovenski pavilijon, za katerega bomo porabili slabe dva milijona evrov (še dodatne tri za program), videl bo inštalacijo solin, s katerimi se država hvali in jih želi vpisati na Unescov seznam, se odpeljal nekaj sto kilometrov proti vzhodu, da te soline vidi, nato pa ostane pred zaprtimi vrati muzeja. Zelo slovensko. 

Hrvaški nateg zaposlenih

Morda pa le ne gre za neusklajenost.  Morda je to res politično vprašanje, namesko in nenaključno. Sprva most, nato odtegnitev sredstev muzeju. Nekdo temu krajinskemu parku meče polena pod noge in odganja te, ki so do sedaj bili odločevalci. Zakaj? Da bi bodoči kupec Telekoma imel lažjo pot do upravljanja s parkom. Ja, tudi koncesijo bomo posredno prodali, zato ker nismo bili dovolj zgodnji pri izločitvi Solin iz prodajnega paketa, sedaj je bojda prepozno. Koliko bi v očeh kupca padla cena Telekoma brez podjetja Soline d.o.o.? Upam si trditi. Nič. Telekomunikacijskih velikanov solni cvet ter flora in favna solin ne zanimata.

Menjavo lastnikov in "repivatizacijo" so na svoji koži občutili zaposleni v novi družbi Metropol d.d., ki je vznikla iz paketa portoroških hotelov, ki so jih Hoteli Bernardin prodali Hrvatom. Daleč od tega, da bi bile prej razmere idealne, a to kar se sedaj dogaja je katastrofa, pravijo. Nevzdržno.

Hrvati znajo

Ja, Hrvati pač znajo, v portoroškem turizmu baje vidijo še veliko rezerv, predvsem pri upravljanju kadrov in plačah. Skratka, preveč jih je in preveč so plačani. Takšna je politika in njim se obrestuje, na kratek rok.

Bistveno bolj dolgoročna je hrvaška strategija črpanja nafte iz Jadrana. Kapo dol. Hrvati nas bodo spet peljali žejne čez vodo. Na javni razpravi o vplivih na okolje so suvereno poudarjali, da je to super oh in sploh projekt, da naravne katastrofe niso možne, da so upoštevali vse ukrepe. Na nekatera žgečkljiva vprašanja pa niso odgovarjali. Enostavno, to ni predmet debate in oni tega Slovencem ne bodo pojasnjevali. Ali veste kako so odreagirali predstavniki našega ministrstva? So zahtevali odgovore? Kje pa! Nahrulili so javnost, naj ne sili v hrvaške kolege, ki so že pojasnili, da na nekatera vprašanja pač ne bodo ogovarjali. Ja, spet zelo Slovensko. Spet centrala. Ampak če se razlije nafta, onesnažijo soline in portoroški turizem propade … bomo protestitali v Ljubljani ali Zagrebu?

Deli novico:

@spodnji |  13 .04. 2015 ob  07: 01
Čudno, da novinarji "obelodanijo" vedno kakšno stvar, ki sploh ni sporna in glej ga čudeža, vedno se nanaša na Popota ali Miškota. Medtem pa njihovi rdeči sponzorji lepo ropajo našo Istro. In potem se najdejo podaljšane roke rdečih strank tudi v firmah, konkretno ti, ki si plačana od dela Popoviča in Mišiča in javno pljuvaš ter dajaš "signale" tvojim "raziskovalnim novinarkam", ki prepisujejo dobro obveščene vire. Škoda, da lažeš in si nezadovoljna. Menjaj službo če je tako in pusti ljudem živet. Sama negativnost vas je, hijene zahrbtne.
Delavci Komunale pa na Zavod za zaposlovanje  |  12 .04. 2015 ob  08: 38
G.G. Mišič je podpisal pogodbo za dobro plačano delo direktorja na na Komunali Koper pred niti letom dni. V podjetju se je dalo zaslediti, da se na Komunali na veliko na novo zaposluje.
Ker so novinarji obelodanili zaposlovanje po prijateljskih vezah, je sedaj spremenil taktiko.

Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je direktor ugotovil, da mu pogodbe o zaposlitvah delavcev takšne kot jih imajo vseskozi sklenjene niso všeč in si je vzel oblast v svoje roke.
Pod pretvezo, da bo zvišal plače, bo delavcem spremenil pogodbe tako, da morajo podpisat najprej odpoved iz delovnega razmerja, nato pa ponovno podpisat novo pogodbo o zaposlitvi.

Tudi če so delavci s pogodbo o zaposlitvi v podjetju zadovoljni morajo podpisat odpoved.

Toliko o tem, kje je naša slovenska demokracija in kam smo prišli s skorumpiranimi posamezniki, ki so izgubili lastno premoženje, ker so bili slabi gospodarji, sedaj pa ponovno hlastajo po državnem/tujem premoženju.