PRITOŽBE ZAPORNIKA V KOPRU ZARADI PREHRANE: "Vedno eno in isto, za večerjo pašteta"

Koper

V uredništvo smo prejeli pričevanje moškega, ki je prestajal zaporno kazen v koprskem zaporu. Po njegovih besedah naj bi zaporniki dobivali zelo enolično hrano, za večerjo paštete in sendviče več dni zapored. Navedbe smo preverili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), kjer pojasnjujejo, da je prehrana v zaporih pod stalnim nadzorom pristojnih zunanjih inšpekcijskih služb, ki na tem področju ne ugotavljajo nepravilnosti, vendar nam jedilnikov iz koprskega zapora kljub naši prošnji niso posredovali.

"Ustreznost prehrane se ugotavlja tudi tako, da pred delitvijo obroka jed poskusi direktor zavoda ali delavec zavoda, ki ga on določi," navajajo pri upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. 

Da mora biti prehrana zaprtih oseb ustrezna, predpisuje zakon o izvrševanju kazenskih sankcij, po katerem mora zapornik dobivati hrano, ki zadošča za ohranitev njegovega zdravja in popolne telesne sposobnosti. Področje prehrane ureja tudi pravilnik o izvrševanju kazenskih sankcij.

"Obsojencem so dnevno zagotovljeni trije obroki: zajtrk, kosilo in večerja. Prehrana je uravnotežena, pestra in prilagojena dnevnim energijskim potrebam obsojencev. Z jedilnikom so obsojenci seznanjeni najmanj teden dni vnaprej," zagotavljajo. "Obsojencu, ki določenih živil iz verskih ali drugih svetovnonazorskih prepričanj ne uživa, zavod pri posameznem obroku zagotovi ustrezno pripravljeno nadomestno živilo." 

Bolnemu zaporniku se zagotovi hrana po navodilih zdravnika, prav tako se zagotavlja dietno hrano, ki jo predpiše zdravnik. "Zdravnik preverja, ali se pri obsojencu v zvezi s pripravo hrane ravna v skladu z njegovimi navodili. O ugotovitvah poroča direktorju zavoda," pojasnjujejo.

Če zapornik meni, da so mu pravice glede prehrane kršene, se lahko pritoži generalnemu direktorju. V primeru, da ne dobi odgovora ali z njim ni zadovoljen, lahko vloži pritožbo na ministrstvo za pravosodje in drugim organom, ki opravljajo nadzorstvo v zavodu. Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij priznavajo, da je vsako leto nekaj pritožb zapornikov na račun prehrane, na primer, zaradi premajhnih obrokov, ali glede kvalitete. A naj bi se v večini primerov izkazala za neutemeljene. "V večini primerov so se pritožbene navedbe zaprtih oseb izkazale za neutemeljene in tekom reševanja pritožb ni bilo ugotovljenih kršitev pravic zaprtih oseb ali drugih nepravilnosti," zagotavljajo.

Jedilnika nam niso razkrili

Jedilnika koprskega zapora, iz katerega bi lahko razbrali, ali so pritožbe glede prehrane upravičene ali ne, nam kljub prošnji niso posredovali. Prav tako nam niso posredovali podatka, koliko pritožb glede prehrane so v koprskem zaporu doslej prejeli.

Nam je pa uspelo pridobiti podatek, da je bil lani strošek nakupa živil za en oskrbni dan za zaprtega človeka 4 evre. Koliko in kakšno hrano za tri glavne obroke so uspeli zagotoviti za 4 evre, lahko presodi vsakdo sam. Pri 'najboljšemu sosedu' smo za to vsoto našli konzervo čuftov in dve žemlji. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
20 let tihozitja |  24 .09. 2023 ob  19: 16
Clovekove pravice so tle bolj v spotiko...
Nobene koristi ni da so not zaprti in vzgoje tudi ni.
Ven pride se bolj pameten kot je bil prej..
Gledal sem nekje po tv kjer majo dober sistem.
Lepo na verige in ven cistit,kopat jarke,urejat itd..
Bolj kot je priden boljse kosilo in vecerja.
Martina |  24 .09. 2023 ob  14: 58
Plača naj
bubobubo |  24 .09. 2023 ob  14: 52
11
a je mislil, da ga bodo peljali v Kempinski
Nina |  23 .09. 2023 ob  10: 33
16
Pa kaj se grejo v tem zaporujQuery112308236588295135554_1695457839525 Kaj za jastoga še niso slišali?!! :)))
Fošina |  22 .09. 2023 ob  20: 43
14
Ne vem, zakaj sem uganil, da bo pod to novico največ komentarjev :)
manemebasat |  22 .09. 2023 ob  14: 41
Brubaker
Eho |  22 .09. 2023 ob  14: 07
18
Doseč je treba, da iz zapora ne pridejo še bolj divji kot so šli v zapor...V nasprotnem smo jih zaman hranili....Sedaj, kako bodo to institucije dosegle pojma nimam...Nezadovoljen zapornik precej razmišlja tudi o tem kako so vsi krivični do njega in bolj malo se ukvarja z razlogom njegovega zaprtja...Kaj pa vem, naprimer pašteta je lahko dražja od pol kile krompirja in polovice ene čebule...zakaj mu nebi naprimer ponudili skledo krompirjeve solate, če že ne mara dražjih paštet....To so malenkosti s katerimi lahko v te namene visoko študirane institucije s svojim znanjem in izkušnjami pripomorejo k temu, da se jeziček na tehtnici prevesi na pozitivno motiviranost zapornika v smeri zanj in tudi za vse nas, oziroma za zapornikovo v pozitivnem smislu in za vso družbo z njim vred ugodnejšo rehabilitacijo...
Kaj te briga  |  22 .09. 2023 ob  13: 20
55
Kot dopolnilo k pašteti, še palica po hrbtu!
vseved |  22 .09. 2023 ob  12: 04
35
Zakaj se junak ni pritožil ko je bil notri?
kokodek |  22 .09. 2023 ob  10: 48
87
haha, marsikdo, ki je pošten še paštete nima
siviovcar |  22 .09. 2023 ob  10: 17
89
Lahko zaprosijo za premestitev recimo v Južno Ameriko po izbiri.
solinar |  22 .09. 2023 ob  09: 17
114
Nekateri, po 42 letih dela, še za pašteto in žemljo vsak večer nimamo. Ne znese.
1