PRITISKI NA NECEPLJENE DELAVCE V GOSTINSTVU: Delodajalci jih ustrahujejo, da si bodo morali sami plačevati testiranje

Slovenija

Zaradi uvedbe plačljivih testiranj po 23. avgustu je vse več pritiskov na zaposlene v dejavnosti gostinstva in turizma, ki še niso preboleli covida-19 in ki se še niso cepili, so opozorili v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije. Delodajalce so pozvali, naj ne zavajajo zaposlenih, da si bodo testiranje morali plačevati sami.

"Svoboda odločitve o skrbi za svoje zdravje je odgovornost vsakega posameznika, zato je vsaka prisila, postavljanje pogojev in represija s strani oblasti in delodajalcev nedopustna," so v pismu direktorju Turistično gostinske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije Fedji Pobegajlu ter predsedniku sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blažu Cvaru zapisali na sindikatu.

Pozvali so ju k obveščanju delodajalcev, da zaposlenim podajo prave informacije glede prostovoljnosti cepljenja in glede dejstva, da so nosilci stroškov testiranja delodajalci. Kot so izpostavili, 14. člen zakona o varnosti pri delu določa, da delodajalec stroškov testiranja ne sme prevaliti na zaposlene. Čas, ki je namenjen testiranju, mora obenem šteti v delovni čas.

V sindikatu so opozorili tudi na primere s terena, kjer so delodajalci začeli z ustrahovanjem še neprebolelih in necepljenih delavcev v gostinstvu in turizmu. Zoper njih so sprožili postopke pri pristojnih institucijah. Delodajalce ob tem pozivajo, da se zaposlenim, ki se ne bodo cepili, ne grozi in sili v cepljenje.

"Govorimo o ljudeh, ne o številkah, s katerimi se kalkulira, koliko bo treba plačati za testiranje zaposlenih. Govorimo o delavkah in delavcih, ki so soustvarjalci uspešnega poslovanja družb in dobičkov ter soustvarjalci uspešnih zgodb v turizmu," so poudarili.

Znova so opozorili tudi na neenakopravno obravnavo zaposlenih glede testiranj. S 23. avgustom se bodo morali zaposleni v turizmu in gostinstvu vsakih 48 ur testirati s hitrimi antigenskimi testi ali vsakih 78 ur s testi PCR. Medtem v nekaterih storitvenih dejavnostih ali v proizvodnji, kjer skupaj dela več sto delavcev, testiranje sploh ni bilo obvezno ali pa so morali to delavci storiti le enkrat mesečno.

Prav tako so ponovno problematizirali preverjanje pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) s strani gostinskih delavcev. Gre za nesprejemljivo dodatno nalogo že tako obremenjenih delavcev, so zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
CharleenOwen |  14 .08. 2021 ob  01: 14
Prenehal sem delati pri shopriteju in zdaj zaslužim 65-85 $ na uro. Kako? Delam na spletu! Moje delo me ni ravno razveselilo, zato sem se odločil izkoristiti priložnost za nekaj novega ... po 4 letih je bilo tako težko zapustiti dnevno službo, zdaj pa nisem mogel biti srečnejši. Tukaj počnem… Www.MoneyApp2.Com
vseved |  13 .08. 2021 ob  23: 44
Lastniki se bojo cepili in delali sami , kolikor bodo zmogli, delavce pa odpustili.Če ne bo šlo bojo pa zaprli.