PRISTOP NEKDANJE UPRAVE PETROLA JE BIL PO MNENJU NADZORNIKOV MALOMAREN: Berločnik očitke zavrača

Slovenija

Nekdanja uprava Petrola pod vodstvom Tomaža Berločnika je izgubila zaupanje nadzornega sveta zaradi malomarnosti in nestrokovnosti pri pripravi gradiv o načrtih za obdobje 2020-2022, je danes na skupščini Petrola povedal namestnik predsednice nadzornega sveta Sašo Berger. Za sporazum so se odločili v izogib sodnim postopkom in škodi za družbo. Berločnik očitke zavrača.

Predlagani načrti uprave glede investicij in prevzemov ter posledično potrebne dodatne zadolžitve za obdobje 2020-2022 so močno presegali opredelitve strategije za obdobje 2018-2022, izračuni glede neto dolga pa so bili napačni. Nadzorni svet je upravo na to večkrat opozoril, a uprava opozoril ni upoštevala, je povedal Berger.

"Uprava je klub opozorilom nadzornega sveta k vsaki verziji gradiva predložila napačne projekcije zadolžitve, nepojasnjene investicije in napačne izračune neto dolga," je dejal Berger.

Uprava je predvidela okoli 900 milijonov evrov zadolžitve (400 milijonov evrov več od predvidne v strategiji), od tega bi 150 milijonov evrov predstavljala izdaja podrejenega dolga. Nadzorniki so ugotovili, da zadolžitev s podrejenim dolgom, če bi bili izračuni pravilni, ne bi bila potrebna. Dodatno so nadzorniki ocenili, da predvideno povečanje poslovanja kot posledica investicij in prevzemov ni bilo tolikšno, da bi opravičevalo načrtovano zvišanje dolga.

Za sklenitev sporazuma o predčasnem prenehanju mandata so se odločili, ker bi morebitni dolgotrajni sodni postopki in nepredvidljiva sodna praksa vplivali na ugled družbe, ki bi lahko utrpela škodo. Po njegovih zagotovilih je nadzorni svet o sporazumnem odhodu odločil soglasno. "Nadzorni svet je odreagiral strokovno, neodvisno, pošteno in brez vplivov oz. pritiskov ter na podlagi gradiv in izključno v dobro družbe," je zatrdil Berger.Nekdanja uprava Petrola pa je na današnji skupščini zavrnila navedbe nadzornikov.

"Nekdanja uprava z zaposlenimi in zunanjimi strokovnjaki trdi, da to ni res," je dejal nekdanji prvi mož Petrola Tomaž Berločnik. Ta je skupaj z nekdanjima članoma Rokom Vodnikom in Igorjem Stebernakom zapustil upravo Petrola, ker so razumeli nadzorni svet, da je to treba "izključno zaradi razhajanj glede nadaljnje strategije družbe". "Zato se nam je predlog o sporazumnem odhodu zel smiseln," je povedal Berločnik.

Navedbe Bergerja, da so bila gradiva za odločanje na nadzorne svetu pripravljena nestrokovno, napačno in malomarno, je zavrnil. Priznal je, da se je v gradivu za zadnjo oktobrsko sejo pojavil "lapsus". "V tem gradivu je prišlo do lapsusa, ki pa ni in ne bi povzročil materialne ali druge škode. Ponavadi se takšno napako popravi, pri realizaciji posla pa se poišče najbolj optimalne rešitve," je dejal.

O uspešnosti dela nekdanje uprave po njegovem govorijo dosedanji rezultati dela. "Razvojna strategija je po našem mnenju pravilna," je ocenil. Med dosežki je naštel dosežene finančne kazalce v letih med 2010 in 2018 ter preobrazbo Petrola v "sodobno energetsko družbo". Ta ima po tako po njegovem "dober potencial za rast in širitev v regiji".

Ob soglasju nadzornega sveta smo prevzeli prek 20 podjetij iz različnih segmentov, povečali smo prodajno mrežo na prek 500 bencinskih servisov, okrepili prodajo naftnih derivatov, v trgovini uvedli nove koncepte, produkte in storitve, šli v distribucijo zemeljskega plina, ponudbo električne energije, proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov in vstopili na področje rešitev za energetsko učinkovitost, je povzel Berločnik.

"Nove rešitve na področju trgovine, energetike in mobilnosti bodo omogočile nadaljnji razvoj družbe," je prepričan Berločnik, ki je izpostavil tudi, da je družba v vseh teh letih močno znižala zadolženost. "Ni res, da smo želeli družbo prezadolžiti. Vse ključne projekte smo načrtovali financirati izključno v okviru bančnih zavez," je zagotovil.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija