PRISTOJNI TEGA NE VIDIJO? Zid predora Valeta se kruši; se bo kdo spomnil na sanacijo? (FOTO)

Piran

Bralec nas je obvestil, da je predor Valeta na Parenzani v precej slabem stanju, da se zidovi pred vhodom v predor na obeh straneh krušijo, v notranjosti pa je porisan z grafiti.

Z vprašanji smo se najprej obrnili na Občino Piran, od koder so nam sporočili, da gre za državno infrastrukturo, ki jo vzdržuje Cestno podjetje Koper (CPK) in nam svetovali, da se za pojasnila obrnemo nanje.

Spoštovani Okolje Piran, podajam pobudo za sanacijo zidov, da se prepreči nadaljna krušitev. Škoda da se predor Parenzana Valeta zanemari na katerega smo domačini ponosni. V vednost LAK - Lista Andreja Korenike

Objavil/a Strunjan dne Četrtek, 22. december 2022

CPK smo povprašali, če so s stanjem predora seznanjeni, ali je zaradi krušitve zidu ogrožena varnost mimoidočih in ali načrtujejo sanacijo oziroma prenovo predora. Iz podjetja so nam odgovorili, da je upravljalec kamnitega cestnega predora Valeta Direkcija RS za infrastrukturo, CPK pa v skladu s pravilnikom o rednem vzdrževanju izvaja redne preglede.

Pri pregledih okruškov, ki bi ogrožali varnost prehoda, do zdaj niso zaznali, zato menijo, da se predor lahko uporablja brez omejitev. Seznanjeni so tudi, da je predor na več mestih porisan z grafiti in pojasnili, da je odstranitev možna samo z visokotlačnim pranjem, kar pa bi lahko poškodovalo stene več kot 120 let starega predora.

Poleg tega, glede na njihove dolgoletne izkušnje, po odstranitvi grafitov takoj nastanejo novi, kar kaže na dejstvo, da posamezniki v želji po družbeni aktivaciji ali sproščanju ustvarjalnosti ne pomislijo, da s tem ogrožajo edinstvenost stavbne dediščine.

Svetovali so nam še, da se za informacije o večjih sanacijskih delih obrnemo na upravljalca, torej na Direkcijo RS za infrastrukturo, kar smo tudi storili. Njihove odgovore vam bomo posredovali takoj, ko jih prejmemo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prč |  03 .02. 2023 ob  08: 46
Skozi predor Valeta se vozim skoraj vsak dan, policije ali občinskih redarjev pa še nisem videl. Skozi predor se vozijo motorna kolesa, ki tam nimajo kaj iskat. Trasa Porečanke v piranski občini je smrtno nevarna. Če se peljem iz predora Valeta proti Izoli, imam občutek, da sem na gradbišču. Na odseku za avtokampom v Strunjanu, kjer je dovoljena vožnja samo za imetnike kmetijskih zemljišč in kolesarje, lahko redno srečamo tudi lokalnega "kamionista" s težko mehanizacijo. Na tem delu je bila postavljena fizična ovira (tako kot na izolski strani), ampak jo je nekdo samovoljno odstranil. Kje so pristojne službe?