PRISTANIŠČE V OBJEMU KULTURE: Gospodarstvo in kultura v Slovenski Istri tesno povezana

Koper

Pred dnevi je vrata odprl težko pričakovani 29. Primorski poletni festival. Serija kulturnih dogodkov v gostiteljska mesta prinaša različne gledališke predstave, razstave, koncerte in javne debate. Generalni pokrovitelj je Luka Koper, ki tudi skozi sklad Živeti s pristaniščem že več kot desetletje podpira različne kulturno obarvane prireditve in društva.

Kulturni maraton, foto: Vojko Rotar

Sodelovanje s PPF traja že desetletja

Letošnji 29. Primorski poletni festival bo obogatil kulturno dogajanje ter domačinom in gostom omogočil preživljanje dolgih poletnih večerov v družbi vrhunskih umetnikov. "Luka Koper je partner Gledališča Koper in Primorskega poletnega festivala že vrsto let. Z njihovo pomočjo lahko PPF udejanja cilje, ki si jih je zastavil že na začetku svojega delovanja. Hkrati je to lahko temelj za povezovanje s številnimi partnerji, ki so del PPF. Luki Koper se za njeno razumevanje in družbeno odgovornost iskreno zahvaljujemo," je povedala Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper.

Kot je še dodala Peganova, sta gospodarstvo in kultura veliko bolj povezana, kot se nam zdi"Znano dejstvo je, da kultura na trgu ne more preživeti in da potrebuje svoje mecene, prav tako vemo, da gospodarstvo potrebuje urejeno, samozavestno in kulturno okolje za svoj razvoj in rast." Lep primer je prav PPF, ki utrjuje kulturo tega večjezičnega in večkulturnega sveta. Z organizacijo mednarodnih gostovanj, s produkcijo lastnih predstav, s svojimi novimi izvedbami PPF Mladi in otroškega festivala Pri svetilniku skrbi za medgeneracijsko povezanost in vsestransko vključenost vseh segmentov publike.

Prva posebnost letošnje izvedbe festivala je nedvomno dvojno odprtje v Kopru in Sežani. Festival se bo nadaljeval že jutri, 17. junija, ko bo vrt Pokrajinskega muzeja v Kopru gostil predstavo In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek.

Luka Koper že vrsto let podpira več festivalov, foto: Vojko Rotar

Tartini 330, Festival JEFF, Vilenica, Kino Istra …

Luka Koper je skozi razpis Živeti s pristaniščem v zadnjem desetletju znatno pripomogla k izvedbi številnih kulturnih dogodkov in projektov, kot so razne glasbene in gledališke predstave, razstave, knjige ... Koprsko pristanišče deli posebno vez tudi s Pihalnim orkestrom Koper, ki ga finančno podpira že od njegovega nastanka, zdaj že dolgih in okroglih 40 let. Prav POK že tradicionalno poskrbi za odprtje Pristaniškega dne, ki ga v Luki Koper organizirajo ob rojstnem dnevu edinega slovenskega tovornega pristanišča.

"Pihalni orkester Koper že od samega začetka svojega delovanja odlično sodeluje z družbo Luka Koper, saj je ta glavni pokrovitelj orkestra, brez katerega ne bi mogli delovati. Luka Koper je poleg Mestne občine Koper naš največji prijatelj in ponosni smo, da že 40 let doma in po svetu predstavljamo mesto, Slovensko Istro in tudi edino slovensko pristanišče," je ob tem izpostavil predsednik Pihalnega orkestra Koper Andrej Šavko.

Koprsko pristanišče deli posebno vez tudi s Pihalnim orkestrom Koper, foto: Dean Grgurica

Luka Koper že vrsto let preko razpisa podpira tudi Tartini festival, ki bo letos, ko praznujemo 330. let od rojstva skladatelja in enega največjih violinistov svoje dobe Giuseppeja Tartinija, še toliko bolj poseben, festival JEFF, ki ga že od leta 2003 organizira Klub študentov občine Koper, skrbi pa za to, da zapolni poletne večere v starem mestnem jedru Kopra. Poleg omenjenih festivalov je Luka Koper eden od sponzorjev mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki ima že več kot 30-letno brado, pa Kina Istra, ki na velikem platnu predstavlja filme iz vse Evrope in sveta. In številnih drugih društev v Slovenski Istri, ki skrbijo za pestro dogajanje, predvsem pa za duhovno bogatenje tega prostora.

Luka Koper je od leta 2009 skozi sponzorstva in donacije za področje kulture namenila več kot milijon evrov finančne pomoči.

Obsežna in bogata luška likovna zbirka

Luka Koper je pokrovitelj številnih razstav likovnih del, hkrati pogosto poskrbi tudi za odkupe umetniških slik in kipov. S takimi nakupi, ki so velikokrat prepleteni z dobrodelno noto, je koprsko pristanišče tekom let pridobilo že kar obsežno, bogato in zanimivo likovno zbirko. Vanjo sodijo dela visoke umetniške vrednosti; gre za dela Zvesta Apollonia, Toma Vrana, Hermana Pečariča, Fulvije Zudič in drugih.

Galerija na prostem, foto: arhiv Luke Koper

Galerija nasproti potniškega terminala

Po vzoru večjih mest po svetu je tudi Koper leta 2015 dobil svojo galerijo na prostem, ki krasi obzidje ob Bastionu nasproti potniškega terminala. Vrednost razstavnega prostora in promocije kulture je septembra leta 2018 prepoznala Luka Koper, ki je z Gledališčem Koper in Mestno občino Koper podpisala pogodbo o pokroviteljstvu, s tem pa so tudi galerijo preimenovali v Galerijo Luke Koper.

Trenutno so tam razstavljena dela Koprčanke Darje Vuga z naslovom Gradniki, ki predstavljajo elemente likovnega ustvarjanja. Sicer pa je galerija namenjena v prvi vrsti predstavitvi bolj in manj znanih lokalnih fotografov. V teh letih se je na osmih panojih večkrat predstavilo tudi koprsko pristanišče. Med drugim je svojih osem fotografij na razstavi z naslovom Zeleno pristanišče delil fotograf Jaka Ivančič, skozi razstavo Dan v pristanišču je vrata v koprsko pristanišče odprl fotograf Tomaž Primožič. S foto razstavo INSAJDER, ki jo je pripravil fotograf Kristjan Stojaković, so koprsko pristanišče postavili na ogled tudi v lanskem letu.

Simfonija Kopra, foto: Jaka Ivančič

Gala koncert v objemu kontejnerjev

Na potniški terminal, pod sojem žarometov, v objemu ladijskih kontejnerjev in obalnih dvigal, se bo 9. septembra letos ponovno vrnila Simfonija Kopra. Koper je sicer svojo Simfonijo doživel leta 2019, ko se je ta razlegala od Potniškega terminala Luke Koper do Titovega trga in vzdolž Belvederja ter k poslušanju privabila več kot tisoč obiskovalcev. Letošnjo simfonijo bodo zaznamovali koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in izbrani najboljši mladi solisti. Na koncertu bo ob 100. obletnici rojstva skladatelja Vladimirja Lovca zazvenela tudi izvedba njegove Koprske simfonije.