PRISOJE: Sistema zaračunavanja ne razumejo vsi

Koper

Po obvezni namestitvi delilnikov toplote na radiatorje večstanovanjskih stavb oktobra 2011 se nekateri etažni lastniki stanovanj še vedno privajajo na nov sistem zaračunavanja ogrevanja. Medtem ko so se na Markovcu stanovalci povezali v kurilni odbor, se v drugih naseljih še vedno pogosto dogaja, da uporabniki ne vedo, kaj točno plačujejo s položnicami, ki prihajajo v njihove nabiralnike.

"V primerjavi s prejšnjimi kurilnimi sezonami se nova zdi celo dražja. In to kljub menjavi radiatorjev, termostatskih ventilov, oken in delilnikov. Občutek imam, da nepošteno izračunavajo. Kar je tudi razvidno iz nejasne razlage ključa, po katerem izračunajo porabo," pravi eden od stanovalcev (ime hranimo v uredništvu) naselja na Prisojah. Zmedenost uporabnikov niti ni čudna, saj kot pravijo v podjetju Dom Koper, ki upravlja z ogrevanjem kurilnice Prisoje, samostojni izračun porabe ni mogoč, saj je treba sešteti stanja vseh delilnikov v objektu in šele na tej osnovi določiti delež porabe posamezne enote. Delitev porabe ogrevanja pa je poleg tega sestavljena iz deleža, ki je odvisen od kvadrature stanovanja in deleža odvisnega od porabe po delilniku. To razmerje se imenuje "ključ delitve ogrevanja", ki ga etažni lastniki posamezne stavbe z več kot 50-odstotno večino sprejmejo na sestanku hišnega sveta.

Delilniki niso merilniki

"Že iz vprašanj uporabnikov je razvidno, da je proces prehoda iz enega sistema obračuna v drugega izredno težaven in za mnoge boleč.  Razvidno je, da je nekaterim izredno težko spreminjati bivalne navade, saj je pri tem trebakorenito spreminjati tudi dosedanjo miselnost," pravi Ivan Vinčec, direktor Doma Koper. Večstanovanjske stavbe namreč nimajo vgrajenih merilnikov toplote, saj je sistem ogrevanja zgrajen tako, da posamezno stanovanje nima lastnega priključka ogrevanja, temveč dvižni vodi v posameznih prostorih stanovanjskih enot potekajo skozi vso višino stavbe, na njih pa so priključeni radiatorji. V takem sistemu ogrevanja stavbe so torej delilniki toplote edina možna rešitev.

Ti delilniki so nameščeni na radiatorjih in identificirajo porabo. "Enote, ki se izpišejo na delilniku, beležijo delež oddane toplote posameznega radiatorja na podlagi zaznavanja razlike v temperaturi med prostorom in površino radiatorja," razlagajo v Domu Koper in dodajajo, da so delilniki stroškov ogrevanja namenjeni pravičnejšemu obračunavanju porabe toplotne energije in kot sami nimajo funkcije varčevanja. "Poraba toplote je odvisna od bivalnih navad posameznikov. Za varčevanje se priporoča vgradnja termostatskih ventilov," še pravijo upravljalci.

Pomembna je informiranost uporabnikov

Še kako pomembno je torej, da se stanovalci informirajo glede novega sistema zaračunavanja ogrevanja. Na Markovcu so se denimo povezali v kurilni odbor, katerega člani so strokovnjaki na različnih področjih, skrbijo pa za zagotavljanje učinkovitega poslovanja kurilnice. "Pametno je, da se ljudje združijo in skupaj preverijo ter odločajo o najbolj ugodnih možnostih za ogrevanje. To bi morala postati splošna praksa," se strinja tudi prebivalec Prisoj.

Deli novico:

vinko ferčec |  01 .11. 2017 ob  13: 37
Nikoli njisem imel nobene povezave z kurilnico, še najmanj pa da bi bil direktor ali upravnik, česar koli že. Ne vem od kod vam ta povezava. Prosim, da jo umaknete.
palimali |  25 .01. 2014 ob  20: 24
Glede komentarja od ,,brunata,,napišem vam moj primer..prvo dobili merilnike,,popložnice pod..... 130e...... ni bilo,,pa še kuili nismo,,verjamete ali pa ne,,termoforje z toplo vodo smo imeli v posteljah ....DO SEDAJ TO JE DVA MESECA Z TERMOSTATSKIMI GLAVAMI ,,UPORABA 4.RADJATORJEV,,MESEČNA CENA UPORABE ,,........,50E.......PA ČE MI VERJAMETE ALI NE..Z TEM ,DA IMAM NON STOP NA ŠT.2.NIČ NE PREMIKAM GLAVE TOLO NAM JE KOT V BRLOGU,,,SEM IZ PRISOJ...LP...
brunata |  24 .01. 2014 ob  23: 19
-1
AJA SE EN NAMIG VSEM DRZAVLJANOM, NE UPORABLJATI TERMOSTATSKE GLAVE, KER TO JE EN VELIK NATEG, PREVERJETNO IN STESTIRANO. ONI ZELIJO SAMO ZARACUNATI SE DODATNH 20€ SAMO ZA TO GLAVO IN NATO SE Z POVISANO PORABO OGREVANJA, ZATO NE SE PUSTITI NATEGNITI IN RAJE SE POZANIMAJTE BOLJE OD NEKOGA, KI ZARES VE, KAKO DELUJEJO TEJI SISTEMI, CEPRAV O DOLOCENIH STVAREH SE NE GOVORI JAVNO, KER POTEM BI VSI ZACELI IZKORISCATI TA SISTEM, TAKO PA SAMO REDKI POZNAJO TE TRIKE IN SE TO JIH NE BODO IZDALI V CELOTI, TEMVEC LE NAMIGNILI.
brunata |  24 .01. 2014 ob  23: 15
-1
O nategu teh delilnikov pise tudi na drugih forumih, ter tudi namigi, kako znizati stroske ogrevanja, oziroma kako zlorabiti delilnike:

http://www.misteriji.net/forum/index.php?f=1
Jaz |  24 .01. 2014 ob  09: 48
Na Markovcu so se denimo povezali v Kurilni odbor, katerega člani so strokovnjaki na različnih področjih, skrbijo pa za zagotavljanje učinkovitega poslovanja kurilnice.

Hahahahahahaha, strokovnjaki moj kukuruz. Gre samo za to, da pripeljejo "svojega" upravnika v kurilnico, to pa naj bi bil Vinko Ferčec, ki je prav to kurilnico pred desetletji tako dobro vodil, da je s strani pristojnih služb grozilo zaprtje kurilnice. Sicer pa vprašajte stanovalce na Ferrarski v Kopru, kaj si mislijo glede upravljanja gospoda Ferčeca. Bljak!!!