PRIREDITEV JUDO KLUBOV SLOVENSKE ISTRE: V Kopru v soboto praznovanje novega leta "po japonsko"

Koper

Praznovanje japonskega novega leta bo zaznamovala vrsta kulturnih in špornih prireditev, ki jih organizirajo judo klubi slovenske Istre. Z njimi želijo javnosti predstaviti judo kot vzgojno metodo, približati del japonske kulture in pokazati, da je judo več kot šport. V soboto bodo na OŠ Koper izvedli tudi tradicionalen Kagami Biraki, obred za srečo iz tradicije samurajev.

V sklopu prireditev bo v petek, 12. januarja, v portoroškem avditoriju nastopila japonska umetnica Shinobu Kikuchi, v soboto, 13. januarja, pa bodo v športni dvorani na Osnovni šoli Koper potekalo praznovanje novega leta "po japonsko".

Program vsebuje tekmovanje ob 30. obletnici inkluzivnega juda v Sloveniji s pričetkom ob 10. uri, med 13. in 16.30 pa se bodo odvijale delavnice japonske kulture, med drugim japonska kaligrafija, oblačenje japonskega kimona Yukata, japonske strateške družabne igre, bobni Taiko in anime. 

To soboto. OŠ Koper. Kagami Biraki 2024. Se vidimo. ????

Posted by Kagami Biraki Slovenija on Tuesday, 9 January 2024

Izvajale se bodo tudi delavnice japonskih borilnih veščin: Judo, Ju-jitsu, Karate, Aikido, Kendo, Ninjitsu in Tenshinshō-den Katōri Shintō-ryū.

Vrhunec dogajanja bo med 17.00 in 18.30 z osrednjim dogodkom Kagami Biraki. Gre tristo let star japonski ritual, poln simbolike, pri katerem se z lesenim kladivom razbije okrogel pokrov soda riževega vina sakeja. Legenda pravi, da je ta običaj nastal, ko so se večer pred bitko vojaki pripravljali na boj in naključno razbili pokrov sakeja; ker so v bitki zmagali, so ta dogodek simbolizirali kot obred, ki jim je prinesel srečo. Od tedaj je na Japonskem to postal ritual, ki se izvaja ob posebnih priložnostih.

"Okrogla oblika pokrova predstavlja harmonijo, zato obred simbolizira odpiranje k harmoniji in sreči," navajajo organizatorji.

"Prireditev bo tokrat potekala že petič, v Kopru tretjič. Ljudem želimo pokazati, da judo ni samo šport in borilna večina, ampak veliko več; je kultura, filozofija, druženje, učenje. Nastal je kot edukacijska metoda, s katero razvijamo telo, um in duha, in ne kot šport; ampak zato, da bodo trenirali svoje telo in s tem pripomogli k razvoju japonske družbe. Glavno etično načelo juda je vzajemno sodelovanje za skupni napredek," navaja Mojmir Kovač, vodja organizacijska odobra, ter poudarja: "Judo je disciplina, ki uči spoštovanja in odgovornosti.

Prireditev poteka v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji, Mestno občino Koper, Občino Izola, Občino Piran, Občino Ankaran in Judo zvezo Slovenije. Na dogodku bo prisotna tudi japonska veleposlanica Aiko Yoshida san.

V Slovenski Istri je danes pet judo klubov, v kateri trenira okog 400 judoistov, med temi je več polovica otrok do osmega leta starosti. Veliko zanimanje, ki v zadnjih letih vlada za ta šport, gre pripisati dejstvu, da velja judo za bazičen šport, pri katerem se otroci učijo osnovnih gibalnih vzorcev, ob tem pa tudi etiko in vrednote. 

Istrski klubi se ponašajo tudi z državnimi prvaki - v letu 2023 je ta naziv pripradal Luki Perkoviču, državnemu prvaku v kategoriji 73 kg. Tudi Andreja Leški, druga najboljša judoistka na svetu in prva v Evropi,  je začela svojo športno kariero v Judo klubu 15. maj Marezige in vrsto let trenirala v Kopru

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  12 .01. 2024 ob  14: 40
Krasno, čudovit šport!