PRIPADNIKI HAMASA NAJ BI POSILJEVALI TALKE: Temačno poročilo ZN, ki ga islamistično gibanje zavrača

Kronika

Obstajajo utemeljeni razlogi za prepričanje, da je Hamas med napadom na Izrael 7. oktobra in nad zajetimi talci izvajal spolno nasilje, vključno s posilstvi, ugotavlja v ponedeljek objavljeno poročilo Združenih narodov. Izrael je menil, da so ZN sprva poskušali prikriti ugotovitve, in je na pogovor poklical veleposlanika pri organizaciji.

"V kontekstu usklajenega napada Hamasa in drugih oboroženih sil na civiliste in vojaške tarče na območjih blizu Gaze je misija ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za prepričanje, da je med napadom 7. oktobra na več lokacijah prišlo do s konfliktom povezanega spolnega nasilja, vključno s posilstvom in skupinskim posilstvom," ugotavlja poročilo.

Navaja najmanj tri lokacije tovrstnega nasilja - prizorišče glasbenega festivala Nova in njegovo okolico, cesto 232 in kibuc Reim. "V večini teh primerov so bile žrtve najprej posiljene in nato ubite, najmanj dva primera pa se nanašata na posilstvo trupel žensk," so zapisali.

Našli so tudi jasne in prepričljive informacije, da so bili posiljeni nekateri talci ter da se tovrstno nasilje morebiti nadaljuje nad tistimi, ki so še vedno v ujetništvu.

Obtožbe o spolnem nasilju je preiskovala misija ZN pod vodstvom posebne predstavnice za spolno nasilje v konfliktih Pramile Patten. V začetku februarja se je dva tedna na terenu pogovarjala s preživelimi in pričami lanskega napada, pa tudi z zdravstvenimi delavci.

Ogledali so si okrog 5000 fotografij in 50 ur posnetkov napada ter se pogovarjali z nekaj izpuščenimi talci. Kljub pozivom in prizadevanjem ekipe se jim sicer ni uspelo pogovoriti z nobeno od žrtev. Obenem nekaterih obtožb niso mogli preveriti ali pa so se izkazale za neutemeljene, ugotovitve povzemajo tuje tiskovne agencije.

Poročila o spolnem nasilju pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja so se začela pojavljati kmalu po napadih 7. oktobra in se nabirajo vse odtlej. Izrael je ves čas kritiziral Združene narode, da se na te obtožbe odzivajo prepočasi. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je v ponedeljek še pred objavo poročila celo poklical na pogovor veleposlanika pri ZN, češ da je organizacija poskušala utišati ugotovitve misije.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa Stephane Dujarric je obtožbe na račun generalnega sekretarja zavrnil in zatrdil, da v polnosti podpira delo Patten in njene ekipe. "Generalni sekretar ni na nikakršen način poskušal utišati poročila," je dodal.

Po objavi poročila je nato tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Lior Hajat pozdravil "priznanje, da je Hamas zagrešil spolne zločine" in se zavzel za sklic zasedanja Varnostnega sveta ZN z namenom razglasitve Hamasa za teroristično organizacijo.

Objavo poročila je kasneje pozdravil tudi izraelski predsednik Jicak Hercog. "To poročilo je izredno pomembno. Z moralno jasnostjo in integriteto utemeljuje sistematične, premišljene in nenehne spolne zločine, ki jih Hamasovi teroristi izvajajo nad izraelskimi ženskami. Svet se mora zdaj odločno odzvati in Hamas obsoditi ter kaznovati," je zapisal v objavi na omrežju X.

Dodal je, da je treba poskrbeti za osvoboditev izraelskih talcev, ki ostajajo v Gazi in so v konstantni nevarnosti, kar po njegovih besedah potrjuje poročilo ZN.

Hamas je v odzivu poročilo zavrnil in dejal, da Patten v njem ni dokumentirala nobenih pričevanj žrtev teh primerov. "Zanašala se je na izraelske institucije, vojake in priče, ki so jih izbrale okupacijske oblasti," je sporočilo gibanje in dodalo, da so "te lažne obtožbe" ovrgle vse preiskave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  06 .03. 2024 ob  07: 28
ženske so vsepovsod in na vseh straneh primerne za izživljanje, posiljevanje in trpičenje.sem spadajo še otroci.