PRIMORSKO PODJETJE BO V CELOTI POPLAČALO VSE UPNIKE: Že letos načrtuje nove zaposlitve

Slovenija

Družba Bia Separations je sklenila, da bo tudi navadne upnike iz prisilne poravnave poplačala stoodstotno z enoodstotno obrestno mero, kar je višje od zaveze 80-odstotnega poplačila brez obresti iz potrjene prisilne poravnave. Enako poplačilo sicer velja za ločitvene upnike, so sporočili iz ajdovskega podjetja.

Sklep velja kot pravna zaveza podjetja in se nahaja tudi v sodnem spisu prisilne poravnave. Ta je posledica dolga matične družbe do Bia Separations Slovenija.

Poplačilo bodo izvršili najkasneje v roku, ki ga določa prisilna poravnava, je odločitev podjetja pojasnil direktor Aleš Štrancar: "Načrt podjetja je bil, da bomo navadne upnike poplačali v juniju 2019. Žal poplačilo zaradi presenetljive in nestrokovne odločitve višjega sodišča v Ljubljani, ki bistveno posega v plane podjetja, ni bilo realizirano. Podjetje se bo zato navadnim upnikom oddolžilo s poplačilom celotnega zneska z enoodstotno obrestno mero."

Višje sodišče je namreč nedavno ugodilo pritožbi javne agencije Spirit Slovenija v zadevi, ki se nanaša na zahtevo Spirita za povračilo nepovratnih subvencij družbi Bia Separations iz leta 2009 za izgradnjo objekta v Ajdovščini, kar skupaj z obrestmi znese 1,2 milijona evrov.

Veliki načrti 

BIA Separations sicer posluje nad načrti iz prisilne poravnave. V drugi polovici letošnjega leta bodo rezultati vsaj za 50 odstotkov boljši kot v prvem polletju. V podjetju, ki je vodilni svetovni proizvajalec monolitnih kromatografskih kolon CIM za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških učinkovin, sledijo tudi širitvenim načrtom. Naročila so letos v primerjavi z lanskim letom podvojena, zato bodo letos predvidoma zaposlili vsaj deset novih delavcev.

"Do naslednjega leta načrtujemo petkratno povečanje obsega proizvodnje, do leta 2023 pa 30-kratno. Čakamo le še na gradbeno dovoljenje za petkratno širjenje proizvodnje v Ajdovščini, ki mora biti končana do jeseni prihodnjega leta. Investicija je vredna okrog tri milijone evrov," so še zapisali v podjetju.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija