PRIMORSKI ROKOMETNI STROKOVNJAK O NEUSPEHU NA EP: "Najprej naj odstopi Bobinac, nato vsi drugi"

Slovenija

Vojko Lazar, primorski rokometni strokovnjak, čigar ime povezujemo z zavidljivimi uspehi tako z domačim, hrpeljskim rokometnim klubom Gold Club kot tudi tujimi rokometnimi reprezentancami, je za Regional spregovoril o neuspehu slovenske reprezentance na aktualnem evropskem prvenstvu, na katerem so naši rokometaši izpadli v skupinskem delu tekmovanja. Kot pravi Lazar, smo kaj takega lahko samo pričakovali. "Če želimo dobro našemu rokometu, morajo odgovarjati vsi," poudarja.

Rokometni trener Vojko Lazar

Vojko Lazar s Kozine je znan obraz slovenskega rokometa, skoraj 25 let se je s tem športom ukvarjal kot igralec, nato pa kot trener domačega kluba Jadran in kasneje hrpeljskega Gold cluba, s katerim so se prebili v vrh slovenskega rokometa, pa tudi četrtfinale Lige prvakov. Po uspehih doma se je odpravil v tujino in v Kazahstanu uspešno treniral tamkajšnje državne reprezentance, po italijanski epizodi s Ferraro pa tudi koprske rokometašice.

Na vprašanje, kje vidi razlog za neuspeh slovenske moške reprezentance na evropskem prvenstvu na Madžarskem, odgovarja, da je bil selektor Ljubomir Vranješ zelo dober igralec, kot trener pa se ni proslavil. "Kako je postal slovenski selektor, ve samo vodstvo rokometne zveze," pravi Lazar, ki odgovornost za neuspeh išče predvsem pri vodstvu zveze. Po njegovem mnenju bi morala odgovarjati tako predsednik zveze kot direktor reprezentanc, saj "stroke, torej sveta trenerjev, nihče nič ne vpraša", medtem pa imamo doma "vsaj 15 boljših trenerjev od zdajšnjega selektorja". Ti so po Lazarjevih besedah v svoji karieri ustvarjali vrhunske, svetovne igralce, veliko pa se jih je iz rokometa tudi umaknilo, saj jim zveza kljub njihovi prvotni izobrazbi nalaga vedno nova izobraževanja.

Slovenska rokometna reprezentanca, v ospredju selektor Ljubomir Vranješ

Lazar se je zaradi sistema, ki trenutno velja v slovenskem rokometu, tudi sam umaknil v poslovne vode. "Včasih smo bili na 3. mestu v Evropi in je bil rokomet prvi šport v Sloveniji, zdaj smo 15., prehiteli sta nas košarka, odbojka ..." z grenkim priokusom komentira Primorec, ki sicer vidi rešitev nastale situacije. "Prvi mora odstopiti predsednik zveze in potem vsi drugi. Če bodo samo menjali selektorje, ne bodo storili nič," je prepričan.

Prav včeraj je namreč predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac v pogovoru za RTV Slovenija dejal, da švedski strokovnjak Vranješ po polomu na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem ne bo več slovenski selektor.

Na treh tekmah ena zmaga

Slovenija se je od zaključnega turnirja poslovila po skupinskem delu tekmovanja. Na treh tekmah v Debrecenu je premagala Severno Makedonijo s 27:25 ter izgubila proti Danski s 23:34 in Črni gori z 32:33. V skupini A je osvojila tretje mesto, v drugi del so se uvrstili danski in črnogorski rokometaši.

Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac (desno) in nekdanji selektor Slovenije Veselin Vujović.

"V kratkem bo sklicana seja predsedstva, na kateri bo po mojem mnenju absolutno prišlo do spremembe v strokovnem štabu. In če me vprašate, ali gre za spremembo na mestu selektorja, je moj odgovor da," je za RTV Slovenija dejal Bobinac. "O imenih potencialnih naslednikov danes ne bi, vzeli si bomo nekaj časa, vsekakor pa ne bo predolgo trajalo, kajti kmalu že začnemo kvalifikacije za naslednje veliko tekmovanje, moramo dobro razmisliti. Verjamem, da bomo naredili pravo potezo," je še dodal.

Vranješu bodo pogodbo prekinili

Vranješ ima pogodbo z Rokometno zvezo Slovenije (RZS) do olimpijskih iger leta 2024 v Parizu, po izpadu na letošnjem prvenstvu pa bo prišlo do prekinitve pogodbe.

Vranješ je selektorski mandat začel decembra 2019, ko je zamenjal Črnogorca Veselina Vujovića. Pod njegovim mandatom je Slovenija osvojila četrto mesto na evropskem prvenstvu na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 in deveto mesto na lanskem svetovnem prvenstvu v Egiptu, na kvalifikacijskem turnirju v Berlinu pa se ni prebila na lanske poletne olimpijske igre v Tokiu.

Pred Vranješem in Vujovićem so bili selektorji, nekateri od njih tudi v dveh mandatih, še Tone Tiselj, Miro Požun, Slavko Ivezič, Leopold Jeras, Matjaž Tominec, Niko Markovič, Kasim Kamenica, Zvonimir Serdarušić in Boris Denić.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  19 .01. 2022 ob  12: 57
Mogoče bi prišel Červar?