PRIMORSKI PEDIATRI POZIVAJO K CEPLJENJU ZOPER HPV: Letos novost, brezplačno cepljenje za fante

Slovenija

Humani papilloma virusi (HPV) živijo v koži in sluznicah ljudi. Okužbe z njimi so zelo pogoste, saj se najmanj enkrat v življenju z njimi okužimo skoraj vsi. HPV je ena najbolj pogostih spolnih bolezni, ki se pojavi pri 80 odstotkih spolno aktivnih ljudi. Okužba se prenaša s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, med različnimi deli telesa jo lahko prenesemo z rokami. Zdravstvo priporoča cepljenje proti HPV, saj okužba lahko vodi do več vrst raka, hospitalizacije, invalidnosti in smrti, poudarjajo v komunikacijski agenciji Sidera, ki se je lani pridružila akciji, v katero so vključeni Združenje zdravnikov družinske medicine, Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Zveza slovenskih društev za boj proti raku, Društvo pljučnih bolnikov in drugi.

Cepljenje proti HPV priporočajo v 6. razredu osnovne šole. Kot pravijo, bi moral HPV poznati vsak starš, saj se bo ne glede na starost otrok z njim skoraj zagotovo srečal.

Kaj je HPV in kako poteka okužba?

Oseba se lahko okuži že pri prvem spolnem odnosu ali prej, med raziskovanjem svojega telesa preko rok in sluznice. Težave se lahko pojavijo šele čez 10, lahko tudi čez 20 let. V največ primerih telo okužbo s HPV premaga samo, še preden se simptomi sploh pojavijo in oseba niti ne ve, da je okužena.

Dolgotrajna okužba z enim od tipov HPV je lahko vzrok za nastanek raka, npr. raka materničnega vratu, raka penisa, raka zadnjika. Za okužbo s HPV ni zdravila, so pa zdravila za bolezni, ki nastanejo kot posledica okužbe.

Pri komunikacijski agenciji Sidera zato poudarjajo, da imajo ključno vlogo pri razumevanju staršev pediatri in da je nujno zgraditi zaupljiv odnos s pediatri, osebnimi zdravniki in medicinskimi sestrami, ker so oni tisti, ki največ prispevajo k temu, da se starš odloči, da bo cepil svojega otroka. Da so oni tisti, ki podajo strokovne, razumljive in zaupanja vredne informacije. Raziskave namreč kažejo, da sta ravno zaupljiv odnos ter razumevanje strahu pred cepivom, ki ga morebiti ima kateri od staršev, sploh glede na vse strašne stvari, ki jih lahko slišijo na družbenih omrežjih, ključna.

Pediatrinje Zdravstvenega doma (ZD) Nova Gorica vsako leto obiščejo starše šestošolcev na nekaterih šolah na Goriškem, kjer jim na prvem roditeljskem sestanku v šolskem letu predstavijo pogostost, možne posledice in možnosti preprečevanja okužbe s HPV. "Starši ob tej priložnosti dobijo tudi vabilo na sistematski pregled in letak, ki ga pripravi NIJZ (op. Nacionalni inštitut za javno zdravje), ki vsebuje osnovne informacije in vprašalnik oz. izjavo, ali se strinjajo s cepljenjem svojega otroka proti HPV," pojasnjuje pediatrinja Eva Brecelj.

Letos je prišlo do spremembe v nacionalnem programu cepljenja za leto 2024, in sicer cepljenje vseh fantov, dijakov prvih in tretjih letnikov srednjih šol, je brezplačno.

Še več, v lanskem letu se je Zveza slovenskih društev za boj proti raku povezala z eno najbolj znanih slovenskih mladinskih pisateljic Deso Muck, s pomočjo katere je nastala publikacija Blazno resno o HPV. V njej avtorica na svojevrsten način nagovori starše, ki se morajo na začetku šolskega leta odločiti glede cepljenja proti HPV.

Kot je med drugim zapisala Muckova, tudi sama verjame, da "se na tem področju lahko stori ogromno in v največji meri zmanjša zbolevanje za rakom pri ženskah in moških, ki so jo slabše odnesli pri okužbi z virusom HPV. Če imate kakršnekoli dvome o upravičenosti cepljenja, se prej zares dobro poučite, preden boste cepivu rekli ne in ogrozili zdravje svojih otrok v prihodnosti."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija