PRIMORSKA POSLANKA MEIRA HOT OB DANAŠNJEM PRAZNIKU: Poudarila je pomen suverene in povezane Slovenije (VIDEO)

Slovenija

Ob dnevu suverenosti, ki ga obeležujemo danes, je ob začetku današnjega zasedanja državnega zbora poslanke in poslance nagovorila podpredsednica DZ Meira Hot. Poudarila je pomen povezane Slovenije. Vsi skupaj tvorimo civilno družbo, katere temeljno poslanstvo je uresničiti sanje o suvereni Sloveniji in svobodni Evropi, je dejala.

Meira Hot, podpredsednica Državnega zbora RS

"Besede samostojnost, neodvisnost in suverenost imajo v kolektivni zavesti državljank in državljanov Slovenije prav posebno mesto. V nas zbudijo čustva ponosa, zvestobe in solidarnosti, so uresničitev hrepenenja, ki je v slovenskih ljudeh tlelo stoletja iz generacije v generacijo, kot neusahljiv vir navdiha, pokončnosti, uporništva in ustvarjalnosti. So uresničitev hrepenenja, ki je leta 1945 v Ajdovščini prineslo prvo slovensko vlado in leta 1991 končno tudi samostojno, neodvisno in suvereno Slovenijo," je povedala podpredsednica DZ.

Po njenih besedah je dan suverenosti, ko obeležujemo odhod zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije, mnogo več kot obeležitev zaključka desetdnevne vojne, v kateri sta teritorialna obramba in slovenska milica ob močni soglasni podpori državljank in državljanov Slovenije uveljavili plebiscitno odločitev o razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Je dan, ko se spominjamo simbolno zadnjega in simbolno prvega dejanja naše državnosti.

Kot je poudarila, državljanke in državljani tvorimo veliko civilno družbo, katere temeljno poslanstvo je uresničiti sanje o suvereni Sloveniji in svobodni Evropi, kjer bodo na prvem mestu človekove pravice in dostojanstvo, enake možnosti in solidarnost ter medsebojno spoštovanje in sožitje, ne glede na to, kakšna je naša vera, kakšno je naše politično prepričanje, barva kože ali kakršnokoli drugo prepričanje.

Dodala je, da se bomo globalnim izzivom lahko zoperstavili tako, da bomo stopili korak drug proti drugemu, da bomo dali prednost dialogu pred oportunizmi dnevne politike, da si bomo iskreno povedali, kaj delamo narobe, in si iz srca čestitali za zmage in uspehe, ki jih v slovenski zgodovini ne manjka. "Suvereni smo postali, ko smo se tako odločili. Če se tako odločimo, smo lahko tudi enotni, povezani in solidarni v cilju ustvariti najboljšo Slovenijo za vse ljudi, ki tu živimo v miru in prijateljstvu," je dejala. 

Ob dnevu suverenosti se je zahvalila vsem veterankam in veteranom, poklonila padlim in čestitala vsem državljankam in državljanom. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  25 .10. 2022 ob  12: 49
14
Ta "slovenka" ki podpira vse , ki jim slo ni intimna opcija......