PRIMORSKA BO PELA: 208 zborov na 32 revijah

Izola

Na gradu Dobrovo v Goriških Brdih, Marijinem domu v Trstu in Kulturnem domu v Izoli se bo nocoj začela letošnja pevska revija Primorska poje. S po več koncerti ob koncih tedna bo 49. edicija ene največjih manifestacij slovenske ljubiteljske kulture potekala vse do 22. aprila.

Glavni organizator, Zveza pevskih zborov Primorske, je prijavljene zbore razvrstila na 32 revij po Sloveniji in v zamejstvu. Vseh prijavljenih zborov je letos 208, so sporočili iz novogoriške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Letošnjo revijo Primorska poje so organizatorji posvetili 50. obletnici smrti skladateljice Brede Šček, 140. obletnici rojstva skladatelja Vinka Vodopivca in 200-letnici rojstva skladatelja Miroslava Vilharja.

Zgodovina Primorske poje sega v konec 60. let prejšnjega stoletja, ko so se iz Ljubljane na Primorsko vrnili mladi učitelji glasbe. Ustanovili ali prevzeli so vodenje tamkajšnjih pevskih zborov ter se povezali v Združenje pevskih zborov Primorske z namenom, da bi dvignili kakovostno raven petja in pripomogli k večji repertoarni raznovrstnosti.

Danes prireditev poleg zveze primorskih zborov organizirajo še Zveza slovenskih kulturnih društev Trst, Gorica in Videm, tržaška Zveza cerkvenih pevskih zborov, Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice ter JSKD.

Združenje, danes imenovano Zveza pevskih zborov Primorske, je skrbelo za organizacijo koncertov, revij in tekmovanj, izdajateljsko dejavnost in spodbujanje mladinskega petja. Primorska poje se je iz sprva maloštevilnih koncertov, ki so prvič potekali leta 1970, razrasla v najbolj množično manifestacijo slovenskega zborovskega petja. Primorske zbore je povezala s slovenskimi pevci na drugi strani meje, pa tudi s slovenskimi zbori na Hrvaškem in v Avstriji.

Deli novico: