PRIMORCI, OSTANITE DOMA! V Piranu čistijo površine z vrelo paro, na Goriško večja pošiljka zaščitne opreme

Slovenija

V slovenski Istri se v luči nevarnosti zaradi novega koronavirusa vrstijo ukrepi, kot tudi pozivi k solidarnosti do pomoči potrebnih. Župani občane obenem opozarjajo, naj se izognejo druženju in raje preventivno ostanejo doma. V severnoprimorski regiji pa v prihodnjih dneh pričakujejo večjo količino zaščitne opreme, ki so je doslej imeli le malo in so vso razdali službam, ki jo najbolj potrebujejo. Do konca tedna naj bi bilo dovolj zaščitnih mask, zaščitnih oblek in očal za vse, ki jih potrebujejo, je danes povedal poveljnik regijskega štaba CZ Samo Kosmač.

V piranski občini so gostinski lokali in trgovine, razen tistih z živili, zaprti, vsi pravni subjekti pa upoštevajo vsa s tem povezana navodila, je v današnjem video sporočilu, objavljenem na družbenih omrežjih, povedal župan Đenio Zadković.

"Piransko mestno jedro deluje čisto, enako velja za Portorož. Nobenih posebnosti ne opažamo na podeželju," je navedel župan.

Po nalogu Okolja Piran izvaja podjetje Adet čiščenje javnih površin z vrelo vodno paro. V nedeljo je bilo izvedeno čiščenje v okolici šol in vrtcev, v ponedeljek pa okolice avtobusne postaje, lekarne in zdravstvenega doma v Luciji, okolice sodišča ter ekoloških otokov. Danes se čiščenje površin nadaljuje na najbolj frekventnih lokacijah s poudarkom na okolici lekarn in zdravstvenih ustanov.

Danes so sicer na piranski občini med taksiste razdelili nekaj zaščitnih mask, nekaj zaščitne opreme pa so dali še Rdečemu križu.

Zadković je ob tem pozval vse zdrave občane med 18. in 50. letom starosti, da pokličejo predstavnike občinske civilne zaščite in se z njimi dogovorijo za pomoč. "Trenutno se nam je že javilo precej prostovoljcev, je pa dejstvo, da se bodo razmere pri nas in v državi spreminjale in je smiselno, da imamo v pripravljenosti čim več prostovoljcev," je opozoril. Prav tako je občane prosil, da prek telefona preverijo, če morda kakšen od njihovih sorodnikov, prijateljev ali sosedov potrebuje pomoč.

Prošnja župana gre tudi v smeri izogibanja kurjenju v naravi, s katerim se povzročajo dodatne težave astmatikom in morebitnim bolnikom s koronavirusom.

V soboto ne bo delovala tržnica v Luciji in Piranu, bodo pa na občinski spletni strani v bližnji prihodnosti objavili telefonske številke kmetovalcev in prodajalcev, ki bodo pripravljeni dostaviti občanom naročilo zelenjave in sadja.

Na dopoldanskem sestanku kriznega štaba izolske občine je župan Danilo Markočič ugotavljal, da se veliko ljudi še vedno sprehaja naokoli, občinski redarji pa so prejeli več prijav, da se mladi še vedno zbirajo na območju rekreacijskega parka. Ta je sicer uradno zaprt, vendar dva vhoda nista fizično zavarovana, zato je bila na sestanku omenjena možnost, da bi prehoda fizično zaprli.

Župan je stopil v stik s predsednikom občinskega študentskega kluba, prek katerega bodo še dodatno spodbujali mlade, naj ostanejo doma. Markočič je napovedal tudi, da se bodo pisno obrnili na vlado, saj pričakujejo jasnejša navodila glede ukrepanja, saj sami ne morejo ljudem kar preprečiti gibanja.

V Izoli so nekaj zaščitne opreme že razdelili taksistom, sicer pa od ponedeljka popoldne zbirajo podatke o potrebah posameznih javnih ustanov, ki jih bodo še danes posredovali regijskemu štabu civilne zaščite. V lokalni izpostavi Rdečega križa zaenkrat niso zaznali potrebe oz. povpraševanja po paketih pomoči, jo pa pričakujejo v prihodnjih dneh.

Tudi v koprski občini so že v minulih dneh sprejeli številne ukrepe za zajezitev grožnje širjenja covida-19. V tej luči so se na mestni občini danes odločili tudi, da omogočijo nemoteno parkiranje na parkiriščih, ki so temu namenjena, vsem stanovalcem mestnega jedra, imetnikom posebnih dovolilnic, in sicer tudi tistim, ki jim je veljavnost v tem času potekla.

Veljavnost dovolilnic bodo podaljšali, ko se razmere umirijo. Medtem pa pogoji za parkiranje ostajajo enaki, in sicer mora biti dovolilnica nameščena na vidnem mestu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi v Kopru sicer občane znova pozivajo, naj bodo odgovorni, se zadržujejo doma, omejijo stike in ob prvem znaku okužbe pokličejo svojega osebnega zdravnika.

Kot je povedal poveljnik regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Samo Kosmač, ne zaznavajo kakšnih večjih težav, prilagajajo se trenutnim razmeram. Za zdaj v regiji tudi ni dodatnih okužb z novim virusom. Doslej so potrdili tri okužbe s koronavirusom, dve na območju Goriške in eden s Tolminskega.

V Občini Tolmin se zavedajo težav, do katerih lahko pride zaradi ukrepov ob zaščiti pred okužbo s koronavirusom. Zato so poleg ostalih ukrepov za pomoč občanom zagotovili tudi psihološko pomoč.

Med starši, ki nujno potrebujejo varstvo svojih otrok, v tolminski občini nihče ni izkazal potrebe po tem. Vendar pa člani štaba CZ ocenjujejo, da se bo to tedensko mogoče spreminjalo, zato v sodelovanju s strokovnim kadrom s področja vzgoje in izobraževanja pripravljajo celovito rešitev na področju varstva otrok, je povedala tiskovna predstavnica tolminske občine Tanja Volarič Karlo.

Iz Zdravstvenega doma Tolmin so občino obvestili, da so bili vsi doslej odvzeti brisi negativni. Ob tem pa je direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep pozval občane, naj ne širijo lažne panike o okužbah med zdravstvenim osebjem, ker teh ni, psihološke posledice za prebivalstvo pa so zaradi napačnih informacij lahko zelo velike.

Na Tolminskem bo v naslednjih dneh okrepljeno tudi delovanje policije na terenu. Kot je povedala Volarič Karlova, se bodo policisti dnevno zapeljali skozi naselja v občini, poleg stanja pa bodo pogledati tudi to, če kdo med občani morebiti potrebuje pomoč. Če bodo ostale službe v prihodnje preobremenjene in bodo potrebovale pomoč, pa so pripravljeni pomagati tudi pri oskrbi ljudi.

Občina Tolmin je pripravila informacijski letak, ki bo razdeljen po krajevnih skupnostih in bo objavljen tudi na vseh vidnejših kanalih komuniciranja. Komunala Tolmin pa je izdala sklep glede dela na tržnici v Tolminu, ki uporabo dovoljuje le ponudnikom iz vseh treh posoških občin. Posebne ukrepe je sprejela tudi veterinarska ambulanta v Tolminu in jih objavila na svoji strani na Facebooku.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  18 .03. 2020 ob  03: 06
Tidi neodgovorni starši lepo puščajo svoje otroke ven brez nobenih osveščanj. Pred gostinsko šolo je danes sedelo več kot 6 otrok starih 14 let na zidku kot, da ni nič. Razdalja pa je vila med njimi nična !
To je najbrž tista vrsta otrok za katere se starši potegujejo, ko jih profesorji opozarjajo na njihovo vedenje v in izven šole. Imbecili pa odgovorijo profesorju ali ravnateljici; "to kar moj otrok počne izven šole ni vaša skrb".
Pol pa ko dobi njihov uboki otročiček eno okoli uh...zaradi njegovega prostaškega obnašanja...so ta posebma vrsta taršev takoj angažira na državnem tožilstvu.

Samo to bom povedal tem clownom od staršev. Srčno si želim, da vas ta virus dodobra izuči lekcije o samem spoštovanju in predvem odgovornem odnosu do celotne družbe.
Nisi sam na tem planetu !
Kukuruz |  17 .03. 2020 ob  19: 06
Vsi tisti ki delamo in se matramo ga bomo zadnji dobili v pi... ma...!!
Koper |  17 .03. 2020 ob  17: 58
12
Neodgovorni starši,dober vzgled otrokom.
Samo,da se jih rešijo.
DajnO |  17 .03. 2020 ob  17: 29
21
Danes se je na območju šole Anton Ukmar v Kopru igralo večje število otrok. Kaj je narobe z njihovimi starši, ki ne razumejo da se ne smemo/smejo družiti? S tako brezbrižnostjo lahko prenesejo virus čez cel markovec. Žal mi je da nisem klicala policije, mogoče pa bi jih morebitna globa streznila. Zdaj je čas da smo doma, če pa smo zunaj, bodimo sami ali v družinskih timih, večje skupine, prtijateljev, sošolcev, sodelavcev pa so nezaželjene.