PRIMERNA ALI PRENIZKA KAZEN ZA SPOLNO ZLORABO MLADOLETNICE? Nekdanjemu ravnatelju tri leta in 10 mesecev zapora

Kronika

Na kranjskem okrožnem sodišču je danes za zaprtimi vrati potekal narok za izrek kazenske sankcije nekdanjemu ravnatelju ene izmed jeseniških šol za spolni napad na desetletno deklico in za neupravičeno slikovno snemanje. Obtoženi je že decembra priznal očitke, danes pa mu je sodišče izreklo kazen treh let in 10 mesecev zapora.

Nekdanji ravnatelj, učitelj športne vzgoje in športni trener se je lani poleti znašel v preiskavi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnice. Spolno naj bi napadel desetletno hčerko svoje takratne partnerice. Tožilstvo mu je poleg kaznivega dejanja spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let očitalo tudi storitev dveh kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja, ki naj bi bilo povezano z dvema drugima oškodovankama.

Kot je decembra lani poročal Dnevnik, je obtoženi očitke tožilstva na predobravnavnem naroku priznal, tožilstvo pa je zanj predlagalo izrek treh let in desetih mesecev zaporne kazni. Obramba si je prizadevala za nižjo kazen, tako je na današnjem naroku za izrek kazenske sankcije potekalo zaslišanje nekaterih prič.

Po zaključku zaslišanj je sodnik Uroš Ferjan sledil predlogu vodje okrožnega državnega tožilstva v Kranju Marije Marinke Jeraj in obtoženemu dosodil tri leta zaporne kazni za spolni napad in po šest mesecev za vsakega izmed dveh kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja. Nato je obtoženemu izrekel enotno zaporno kazen treh let in 10 mesecev zapora.

V obrazložitvi sodbe, ki je bila skupaj z izrekom sodbe javna, je Ferjan pojasnil, da je treba upoštevati, da je sodišče pri izreku kazni omejeno s kaznovalnim predlogom tožilstva. "Tožilstvo pa je imelo dobre razloge, zakaj je predlagalo minimalno kazen, ki jo za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo mlajšo od 15 predpisuje zakon," je dejal sodnik in kot primerno ocenil tudi predlagano kazen za ostali dve kaznivi dejanji.

Kot je dodal, je treba pri izreku kazni upoštevati obtoženčevo priznanje, ki pomeni tudi prevzem odgovornosti. Ni pa po mnenju Ferjana teh okoliščin mogoče šteti kot tako olajševalnih, da bi bila utemeljena določitev kazni pod zakonskim minimumom. "Tako z vidika teže dejanja kot z vidika olajševalnih in obteževalnih okoliščin je to prava kazen," je ocenil.

Sodba še ni pravnomočna. Ali se bo obramba nanjo pritožila še ni jasno, saj zagovornik obtoženega, ki se izreka kazni ni udeležil, sodbe ni želel komentirati.

Mama oškodovanke in njena pooblaščenka pa sta že pri predlogu omenjeno kazen označili za zelo nizko, saj se po kazenskem zakoniku oseba, ki z zlorabo svojega položaja stori spolno dejanje z osebo, ki še ni stara 15 let in mu je zaupana v učenje, vzgojo, zdravljenje, varstvo ali oskrbo, kaznuje z zaporom od treh do desetih let.

Tožilka Jeraj je medtem z zaključkom kazenskega postopka na prvi stopnji zelo zadovoljna. Kot je povedala, je bil zahteven, tudi zaradi pritiska medijev. "Moram poudariti, da smo usklajeno usmerjali delo policije, ki je svoje delo strokovno, hitro in učinkovito opravila. Sam postopek je trajal slabega pol leta in danes smo slišali izrek obsodilne sodbe," je izpostavila tožilka.

Kar se tiče izrečene kazni, je ocenila, da je ta pravična in sorazmerna glede na težo in vrsto storitve kaznivih dejanj ter tudi glede na vse oteževalne in olajševalne okoliščine, ki jih tožilec pri oblikovanju kaznovalnega predloga mora upoštevati.

Obdolženemu se v prestajanje kazni šteje kratek čas, ki ga je junija lani preživel v pridržanju. Sodnik mu je podaljšal tudi ukrep prepovedi približevanja žrtvi. Oškodovanko pa je s premoženjsko pravnim zahtevkom, ki bo zahteval podrobnejšo obravnavo, napotil na pravdo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  17 .01. 2024 ob  08: 44
To sploh ni nobena kazen! Najmanj 10 let bi moral dobit. Ampak če pogledamo ko so mi frenda zabodli 11 krat in je umrl na zelo krut način pa je njegov morilec dobil samo 15 let. Ko bi komot dobil 30! Ampak ja to.je naše sodstvo. Nekdo ki pa ni mogel plačat en obrok pa dobi več zapora kot ti pizduni gnili ki si nebi zaslužili drugega kot šponto kot je v Ameriki! Pa nina nana for ever
kokodek |  16 .01. 2024 ob  20: 37
sramota za sodstvo