PRIMANJKUJE NAM VEČ KOT 1300 VOJAKOV: Kakšni so načrti za prihodnost slovenskega obrambnega sistema? (ANKETA)

Slovenija

V prostorih DS bo danes potekala predstavitev dolgo napovedovane bele knjige o obrambi. Dokument, ki ga je ministrstvo za obrambo objavilo v ponedeljek, med drugim izpostavlja povišanje števila pripadnikov stalne sestave Slovenske vojske (SV) postopoma na 8000 ter dvig izdatkov za obrambo na dva odstotka BDP do leta 2035. V SDS medtem s predlogom novele o vojaški dolžnosti predlagajo ponovno uvedbo splošne vojaške obveznosti oz. naborništva.

Skladno z načrti iz bele knjige naj bi imela SV do leta 2035 8000 pripadnikov stalne sestave in 2000 pripadnikov pogodbene rezerve. V SV je trenutno nekaj več kot 6400 pripadnikov stalne sestave in okoli 700 pripadnikov pogodbene rezerve. Glede na kadrovski načrt vojska beleži primanjkljaj več kot 1300 pripadnikov.

Če predvideni ukrepi ne bodo uspešni pri povečanju števila pripadnikov vojske, bo "nujen ponovni razmislek o konceptu obrambnega sistema države, obsegu in strukturi SV ter uvedbi drugih sestavin vojaške dolžnosti". Kar se tiče financiranja področja obrambe, bela knjiga predvideva postopno povečevanje obrambnih izdatkov s približevanjem na ravni Nata zastavljenima dvema odstotkoma BDP.

Na ministrstvu želijo uvesti tudi teritorialno organiziranost vojske ter zagotoviti njeno večjo vključenost in povezanost z lokalnim okoljem. Med željami v beli knjigi o obrambi je tudi dvig odpornosti države proti hibridnim grožnjam ter priprava ukrepov za krepitev civilne obrambe.

Bela knjiga o obrambi je nastajala pod vodstvom nekdanjega državnega sekretarja Klemna Grošlja. Ta je svoje delo končal konec junija lani, tik pred odhodom v Bruselj, saj je bil na lanskih evropskih volitvah izvoljen za evroposlanca. A je kljub temu minilo še nadaljnjega pol leta, da je dokument, ki pomeni podlago za prenovo strateških dokumentov, ugledal luč sveta.

Ponovna uvedba služenja vojaškega roka

V SDS s predlogom novele o vojaški dolžnosti predlagajo ponovno uvedbo splošne vojaške obveznosti oz. naborništva. Ker idejo po njihovih navedbah podpirajo tudi v nekaterih koalicijskih strankah, pričakujejo, da bo predlog prestal prvo obravnavo v DZ.

V skladu s predlogom, ki so ga v minulem tednu vložili v parlamentarno proceduro, bi vojaška obveznost trajala šest mesecev, civilno služenje vojaškega roka pa 12 mesecev. Služenje vojaškega roka bi bilo obvezno za moške, ki bi vojaški obvezniki postali pri 17 letih. Pri 18 letih bi se izvedel nabor, vojaški rok pa bi fantje predvidoma začeli služiti v letu, ko bi dopolnili 19 let.

Kaj o predlogu mislite vi? Se strinjate s ponovno uvedbo služenja vojaškega roka? (V kolikor se vam anketa ne prikaže, pritisnite na x.)

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  21 .01. 2020 ob  14: 20
Bodoči slovenski vojaki Adnan, Fikret, Sulejman,Andrija,... in vsem skupaj bo poveljeval pujsek Ž.M.
Kukuruz |  21 .01. 2020 ob  12: 58
Pejte v vojsko mladina.Imam soseda ki je vojak najvec dela ima v ponedeljek ko imajo zjutraj dve uri telovadbe in pol gredo pucat orozje.Ostale dneve so po kasarni.Ne more prehvalit kako je lepo.
En skladiscnik si bolj nategne hrbet kot pa vojak.
enbot |  21 .01. 2020 ob  12: 03
Primankuje 1300, kako ste prišli do te številke? A to svetovne korporacije zahtevajo za vzdrževanje sile, ki nima ne države in ne plačuje davkov?
Ištrijan |  21 .01. 2020 ob  10: 16
Drugače povedano: Ne primanjkuje jih 1300, ampak jih je 7059 preveč!
žveplo |  21 .01. 2020 ob  09: 43
Nima smisla, ker že vnaprej vemo da bodo mamice in tatiji hodili v kasarno sa svoje sineke skrbet, pa tožit oficirje, ker so njihovemu razvajenčku ukazali na levo a oni doma so desničarji.... Če ne mislimo resno z vojsko, vsaj kot je bilo v stari jugi potem nima smisla.
In pa zakaj primanjkuje vojakov, ker so napredovali v oficirje... še par let pa ne bo nobenega vojaka in 7000 oficirjev, ki se ne pritaknejo puške in lopate.... že sedaj jih je več kot vojakov, pa saj je isto s policijo, pa v zdravstvu....vse srednje medicinske so naredile ob delu šolo vse tja do magisterija celo doktorata in nege pacienta sam da ni treba delat s pacienti, sedaj pa nima kdo imamo pa zaposlenih dvajsettisoč višjih medicinskih sester z lepo plačo.... kaj moremo če države nima kdo menedžerirat je tako