PRILJUBLJENA PIJAČA ZA DALJŠE ŽIVLJENJE: Tisti, ki jo redno pijejo, manj verjetno zbolijo za usodnimi boleznimi

Trendi

Študija, objavljena v European Journal of Preventive Cardiology, je pokazala, da je preprosta domača pijača lahko ključ do daljšega življenja. Mnogi bi radi živeli večno, a bodimo bolj realni in se vprašajmo, ali bi lahko živeli vsaj malo dlje? Nekateri strokovnjaki trdijo, da lahko pitje čaja zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in podaljša pričakovano življenjsko dobo.

V raziskavo je bilo vključenih več kot 100.000 ljudi z družinsko anamnezo raka, srčnega infarkta ali možganske kapi, ki so jih razdelili v dve skupini. V eni skupini so bile osebe, ki so čaj pile trikrat ali večkrat na teden, v drugi skupini pa osebe, ki ga sploh niso pile.

V sedmih letih spremljanja je bilo ugotovljeno, da imajo tisti, ki so redno pili čaj, 20 odstotkov manjše tveganje za srčne bolezni in možgansko kap ter smrt zaradi teh bolezni. Ugotovljeno je bilo tudi, da so imeli ljudje, ki so redno pili čaj, 15 odstotkov manjše tveganje za smrt zaradi katere koli bolezni. Analiza podatkov je pokazala, da 50-letniki, ki redno pijejo čaj, zbolijo za srčnimi boleznimi in možgansko kapjo 1,41 leta pozneje kot tisti, ki čaja ne pijejo redno. Zaščitni učinek čaja se je izkazal za največjega pri osebah, ki so ga redno pile.

Študije mehanizmov, s katerimi čaj deluje na telo, so namreč pokazale, da glavne bioaktivne snovi iz čaja, polifenoli (antioksidanti, ki imajo potencial, da naše celice ščitijo pred oksidativnim stresom, ki vodi v oksidativne poškodbe biomolekul v celicah) v telesu ne ostanejo dolgo shranjeni. Zato bi morali za zaščito srca redno in pogosto piti čaj.

V tej študiji je črni čaj pilo le 8 odstotkov vprašanih, zeleni čaj pa 49 odstotkov. Pozitivni učinki na zdravje so najbolj izraziti pri tistih, ki so zeleni čaj pili redno in dlje časa. Razlog za to je dejstvo, da je zeleni čaj bogat z omenjenimi polifenoli, ki zagotavljajo pomembno zaščito pred boleznimi srca in ožilja.

Prednosti zelenega čaja so večje v primerjavi s črnim čajem, ki je običajno fermentiran, zaradi česar polifenoli oksidirajo in izgubijo svoje antioksidativne lastnosti. Dodatna analiza je pokazala, da so imele osebe, ki so pile zeleni čaj, 25 odstotkov manjše tveganje za razvoj usodnih bolezni srca in možganske kapi ter za smrt zaradi drugih bolezni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija