PRIJELI PIROMANA, KI JE ZAŽGAL 22 VOZIL, TUDI SLOVENSKI KOMBI: Fant iz ugledne družine ogenj podtikal s kurilnimi kockami (FOTO)

Kronika

Zagrebška policija je prijela 27-letnika, ki je osumljen, da je v dveh nočnih pohodih po Zagrebu v letih 2018 in 2019 zažgal 22 avtomobilov. V drugem pohodu sredi novembra lani je podtaknil požar tudi na kombiju s slovensko registracijo, je sporočila zagrebška policijska uprava.

Osumljenec je med vsakim od nočnih pohodov zažgal po enajst avtomobilov. Na kraje dogodkov se je pripeljal s kolesom. Praviloma je na avtomobilske pnevmatike postavil že prižgane kurilne kocke in potem pobegnil, je objavila zagrebška policija na svoje spletni strani.

V noči na 14. november lani je na nekem parkirišču v severnem delu Zagreba sredi noči najprej podtaknil požar pod vozilo vw multivan s slovensko registracijo, nato pa na še tri druge parkirne avtomobile. Požar se je razširil na še eno parkirano vozilo. Vsa vozila so delno zgorela. Po takratni policijski preiskavi je bila škoda na petih vozilih ocenjena na okoli 33.000 evrov.

Osumljenec se je potem odpravil na še dve parkirišči in na podoben način poškodoval še šest vozil. Nekaj jih je popolnoma zgorelo. Policija sumi, da je 27-letnik ne podoben način tudi v noči 13. novembra 2018 podtaknil požare na enajstih avtomobilih, ki so bili parkirani na različnih koncih Zagreba.

Njegov požigalski pohod so zabeležile tudi varnostne kamere. Policija je nato tudi objavila njegove fotografije na kolesu in zaprosila za pomoč državljanov.

Osumljenec po poročanju Jutarnjega lista prihaja iz ugledne zagrebške družine. V preteklosti je že imel težave z zakonom zaradi tatvin, mamil in družinskega nasilja. Omenja tudi domnevne psihične težave. Časnik dodaja, da osumljenec ni imel posebnega razloga za zažiganje avtomobilov, ker ni poznal nobenega od lastnikov vozil.

Hrvaški mediji pogosto poročajo o podtaknjenih požarih v avtomobilih, posebej v Zagrebu in Splitu. Domnevno gre za kazniva dejanja kriminalnih skupin, ki na ta način medsebojno obračunavajo, a tudi ustrahujejo in izsiljujejo različne ljudi, od lastnikov lokalov in obratov do policistov in paznikov v zaporih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija