PRIHODNOST PRIOBALNEGA RIBOLOVA: Slovenija za lokalni razvoj ribištva namenila več kot 12 milijonov evrov

Slovenija

Obeležujemo svetovni dan ribištva, ki letos izpostavlja prostovoljne smernice za zaščito malega priobalnega ribolova. Ta je značilen tudi za slovensko ribištvo. V EU, pa tudi v Mediteranu, mali priobalni ribolov po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavlja kar 80 odstotkov ribiške flote.

????????????????????̌???????????? ???????????????????????????????? ???????????? ????????????????????̌???????????? ???? ???????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????? ???????? ????????????̌????̌???????????? ???????????????????????? ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? Jutri, 21....

Posted by Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano on Ponedjeljak, 20. novembar 2023.

Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) je prve prostovoljne smernice za zaščito trajnostnega malega priobalnega ribolova v kontekstu prehranske varnosti in odprave revščine pripravila pred desetimi leti. Zdaj jih želijo posodobiti, zato države pozivajo k predložitvi prispevkov in predlogov.

Smernice podpira tudi EU, saj igrajo mala priobalna ribištva v EU pomembno socioekonomsko vlogo v lokalnih obalnih skupnostih. Flota malih ribiških plovil predstavlja večino registriranih ribiških plovil v EU in pomemben delež zaposlenosti v ribiškem sektorju, so zapisali na ministrstvu.

V EU, pa tudi v Mediteranu, predstavlja mali priobalni ribolov kar 80 odstotkov ribiške flote. Z malim priobalnim ribolovom se ukvarjajo večinoma manjša družinska podjetja, kjer se znanje in veščine o tradicionalnih ribolovnih tehnikah, ki so okolju praviloma prijaznejše od novejših, prenašajo iz roda v rod.

V Sloveniji je mali priobalni ribolov po navedbah ministrstva zelo pomembna dejavnost ribištva, saj je kar 90 odstotkov plovil v slovenski ribiški floti manjših od 12 metrov. Ribolovna pot takšnih plovil je ponavadi kratka, traja le nekaj ur.

Dejavnost malega priobalnega ribolova je tesno povezana s krajevno in velikokrat tudi družinsko tradicijo ter prinaša prihodke številnim družinam, ki so odvisne od morja. Zato je prihodnost malega priobalnega ribolova tudi v diverzifikaciji, ki jo omogoča lokalni razvoj. Tega vodi skupnost v okviru evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo 2021-2027, so zapisali na ministrstvu in dodali, da je Slovenija tovrstnim ukrepom namenila več kot 12 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija