PRIHODNJE LETO PET PROSTIH DNI MANJ: Bo pa to spodbudno vplivalo na BDP

Slovenija

Leto 2020 bo postreglo z manj dela prostimi dnevi kot iztekajoče. Letos so nam prazniki postregli z dvanajstimi dela prostimi dnevi, v naslednjem letu pa jih bo sedem. Poleg tega bo leto 2020 tudi prestopno, kar pomeni, da bo februar za en dan daljši. Bo pa to spodbudno vplivalo na BDP. Po ocenah statistikov je prispevek dodatnega dneva k rasti BDP 0,1 odstotne točke, a natančne številke za več dodatnih dni ne morejo dati.

V naslednjem letu bodo za razliko od letos ob koncu tedna Prešernov dan 8. februar, podaljšani praznik dela 2. maj, Marijino vnebovzetje 15. avgust, dan reformacije 31. oktober, dan spomina na mrtve 1. november ter dan samostojnosti in enotnosti 26. december. Po drugi strani pa bo za razliko od letos med tednom dan upora proti okupatorju 27. april.

Tudi ob upoštevanju zadnjih podatkov, ki vključujejo krepko gospodarsko rast minulih let, ocena vpliva enega dodatnega delovnega dne ostaja 0,1 odstotne točke, so zapisali na statističnem uradu.

VENDARLE STA SE LAHKO OBJELA: Zoran, ki so ga kot otroka ukradli v koprski porodnišnici, spoznal biološko mamo

Božič, največji družinski praznik, sta po 36 letih prvič skupaj praznovala tudi Zoran in njegova mati. Zorana je takrat 22-letni Slovenki v koprski porodnišnici ukradla organizirana kriminalna združba, ki je v nekdanji Jugoslaviji trgovala z novorojenčki, mati pa je vse življenje živela v prepričanju, da je njen sin mrtev.

Za toliko bi se torej v povprečju dodatno povečal BDP v primeru enega dodatnega delovnega dne. To sicer velja ob predpostavki nespremenjenih ostalih pogojev, ne glede na to, kje v letu se ta dan nahaja in za kateri dan v tednu gre.

Vendar pa za poljubno večje število delovnih dni na statističnem uradu zaradi zmanjševanja mejne učinkovitosti ne morejo trditi, da bo vpliv povečanja za vsak dodatni delovni dan enak.

V vsakem primeru je pričakovati blagodejen učinek večjega števila delovnih dni na rast, ki pa ga bodo po drugi strani uravnotežila razna tveganja, kot so npr. nadaljnje umirjanje zunanjega povpraševanja zaradi trgovinskih napetosti in negativni vplivi negotovosti v zunanjem okolju na predelovalno dejavnost ter druge sektorje gospodarstva.

Napovedi domačih in tujih mednarodnih ustanov za rast slovenskega gospodarstva v letu 2020, ki vključujejo tudi učinek večjega števila delovnih dni, se gibljejo med 2,5 in tremi odstotki.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija