PRIČENJA SE PROJEKT KOPER - CAPODISTRIA 1500: V načrtu tudi vzpostavitev možnosti ogleda koprskih katakomb

Koper

V Pokrajinskem muzeju Koper so danes predstavili projekt Koper - Capodistria 1500. Gre za petletni projekt obeležitve tisočpetstote obletnice nastanka srednjeveškega Kopra, ki ga povezujemo s posvetitvijo Nazarija iz Boršta v koprskega škofa leta 524. Pomen projekta je tudi izobraževalne narave. Predvsem pri mladih bi radi vzpodbudili zgodovinsko in kulturno zavedanje, da bi mladim povrnili pomen multikulturnosti in kraja, v katerem živijo. S prvo aktivnostjo, in sicer odprtjem razstave pomembnih osebnosti iz obdobja 1945–2019, bodo začeli že jutri. 

V projekt, katerega uradna nosilka je Mestna občina Koper (MOK), so se povezale različne koprske ustanove s področja kulture. Medinstitucionalni projekt sledi konceptu projekta Carpaccio 500, vendar veliko širše in ambicioznejše. "Leta 2024, torej čez pet let, bomo praznovali 1500-letnico od posvetitve Nazarija iz Boršta za koprskega škofa. Ta posvetitev nima le cerkvenega pomena, ampak predvsem civilni in civilizacijski pomen za mesto Koper. V 6. stoletju je bil namreč obstoj katoliških ustanov tesno povezan z obstojem mesta. Mi torej letnico 524 povezujemo z nastankom srednjeveškega Kopra, torej Kopra, kot ga poznamo danes," je ob začetku tiskovne konference pojasnil direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri.

Znotraj petletnega projekta bo krovni projekt, v sklopu katerega bodo različne koprske ustanove izpeljale različne aktivnosti. Kot je poudaril Juri, nimajo še izdelanih proračunov, niti izoblikovanih vseh aktivnosti. Danes je zato predstavil najzanimivejše, ki se bodo odvile v toku naslednjih pet let.

Luka Juri 

"Teh pet let se bomo lotili priložnostno in kronološko. Zgodovine Kopra se bomo lotili od danes nazaj do leta 524. Razdelili jo bomo na pet let in pet časovnih obdobij," je razložil direktor muzeja. Konec leta 2019 in leta 2020 bodo obravnavali obdobje po letu 1945. Leto kasneje bo zajemalo obdobje od 1945 do 1797. Od konca 2021 do 2022 bodo šli v obdobje od 1797 do 1380, nato še v obdobje od 1380 do 932. Zadnje obdobje, ki se mu bodo posvetili od zime 2023 do leta 2024, predstavlja največji izziv, in sicer gre za obdobje od leta 932 do 524.

V Muzejski galeriji bodo že jutri, na Ta veseli dan kulture, ob 12. uri odprli razstavo najpomembnejših osebnosti, ki so posthumno zaznamovale 20. stoletje od leta 1945 naprej. Na ogled bo do aprila prihodnje leto. Prihodnje leto se bodo nato lotili najpomembnejših osebnosti med leti 1945 in 1797 ter bodo z istim pristopom hodili še nazaj v preteklost. "Zgodovina so in smo ljudje, zato želimo o Kopru pripovedovati skozi zgodbe ljudi," je ob tem dodal Juri.

Med najpomembnejšimi aktivnostmi prihodnjih let je Juri naštel pet glasbenih dogodkov, ki bodo obravnavali različna glasbena obdobja, postavitev 300 let starih Kalidovih orgel v koprski Župniji, pripravo konservatorskega načrta za obnovo krstilnice sv. Elija, ureditev kopije leva sv. Marka in njeno postavitev na Palačo Armerija, postavitev razstavnih tabel ob obrambnih pročeljih mesta Koper, restavriranje belih kamnov na Titovem trgu (gre za nagrobne kamne, ki so jih odnesli iz katedrale), razstavo o celotni koprski renesančni likovni dediščini na enem mestu in uprizoritev ustoličenja Sebastiana Contarinija.

Eden izmed najpomembnejših in najzahtevnejših zamišljenih projektov so nedvomno koprske katakombe. "Želimo najti načine, s katerimi bi lahko dobili jasnejši zemljevid prisotnosti teh rovov, ki so imeli različne funkcije, in po možnosti tudi vzpostavili možnost obiska vsaj nekaj teh prehodov," je dejal direktor pokrajinskega muzeja.

Logotip projekta Koper - Capodistria 1500 so pripravili v treh različicah, za različne potrebe uporabe. Glavni del logotipa je letnica 1500, ki označuje dolgo tradicijo Kopra, obdaja pa ga silhueta Kopra kot ščit in obzidje v obliki srca – po eni strani je Koper v obliki ščita, po drugi pa lahko obliko interpretiramo tudi kot srce, je pojasnil Juri. Pri aktivnostih MOK, povezanih z omenjenim projektom, se bo pojavljal nov logotip občine, ki so ga na občini predstavili pred dnevi, z dodatkom – letnico 1500.

Glavna financerka je koprska občina, prispevata pa tudi Občina Ankaran in Ministrstvo RS za kulturo. Partnerji projekta so Pokrajinski muzej Koper, Pokrajinski arhiv Koper, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Primorska gospodarska zbornica, Župnija Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Italijansko središče Carlo Combi, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Gledališče Koper.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija