PRI SVETILNIKU V AVGUSTU: Gledališki festival za otroke in mladino prinaša premieri Barčica in Mali princ (FOTO, VIDEO)

Koper

V četrtek, 25. avgusta, preden se šolske klopi spet napolnijo in preden se končajo zadnji dnevi počitnic, se v Kopru začenja festival gledaliških predstav za otroke Pri svetilniku v avgustu. Predstave bodo v luči medgeneracijskega sodelovanja tudi v domovih starejših občanov Gažon, Prisoje in Markovec.

predstava Barčica

Vodji festivala Vanja Korenč in Renata Vidič sta poudarili, da je glavni cilj predvsem krepitev kulturno-umetniške vzgoje pri najmlajših, ki si s pedagoškimi vsebinami in dogodki širijo obzorja.

Tokratno izvedbo bo odprla predstava Barčica, s premiero na Martinčevem trgu v četrtek, 25. avgusta, ob 19. uri in predpremiero dan prej v Sežani ob isti uri. Interaktivno uprizoritev, ki jo je napisala in režirala Renata Vidič, sestavljajo uglasbene slovenske ljudske in ponarodele pesmi, ki jih v zgodbo s poanto, da za otroško igro niso potrebne drage igrače, še manj pametni telefoni in računalniške tablice, povezuje vezni dialog med protagonistoma. Igrata Vanja Korenč in Matic Valič, avtor priredb in glasbe pa je Mirko Vuksanović.

Poleg domačih predstav se letos programu pridružujejo tudi gostujoče s pridihom mednarodnega. Lutkovno gledališče Ljubljana bo gostovalo s predstavama Ti loviš! (Saša Eržen) in Sapramiška (Svetlana Makarovič), pri čemer se bodo otroci spoznavali z lutkami, Mestno gledališče Žar ptica iz Zagreba pa se bo predstavilo z uspešnico Ti in jaz, mali medo (Martin Waddell).

Festival se bo končal v torek, 30. avgusta, s premiero otroško-mladinske predstave Mali princ. Gre za delo avtorja Antoinea de Saint-Exupéryja, ki je ena izmed najbolje prodajanih knjig za otroke na svetu. Krstna uprizoritev v režiji Ivana Lobode bo v veliki dvorani Gledališča Koper ob 19. uri. Igrajo Rok Matek, Luka Cimprič, Mojca Partljič in Andrijana Boškoska.

Čas pred predstavami in po njih bo poživel bogat spremljevalni program, v katerega bodo lahko vključeni tudi obiskovalci. Na delavnici Klovnijada se bodo spoznavali z uličnim gledališčem in klovni, ki se bodo nato predstavili na povorki v sklopu festivala. Prijavo lahko pošljete na info@gledalisce-koper.si. Klovnijada bo popestrena s sklopom klovnovskih miniaturk Klovnorija v izvedbi mladih igralcev koprskega gledališča. Po vsaki predstavi bo srečelov, pri katerem praznih rok ne bo ostal noben otrok.

delavnica Klovnijada

Predstave tudi v domovih starejših občanov

Rdeča kapica je naslov zaključne produkcije gledališke šole Gledališki trening, ki je pod okriljem Gledališča Koper potekala v šolskem letu 2021/2022. Uprizoritev, ki je nastala pod mentorskim vodstvom Renate Vidič in Katje Pegan, je tokrat namenjena najmlajšemu občinstvu, premierno pa jo bodo uprizorili na dvorišču Doma Danica v Gažonu. Sledili bosta ponovitvi na dvorišču DSO Prisoje in DSO Markovec v sklopu medgeneracijskega sodelovanja med koprskimi domovi za upokojence, vrtci, šolami in Gledališčem Koper. Moto projekta je: Mladi otrokom in starejšim.

2. festival Pri svetilniku v avgustu je del 29. Primorskega poletnega festivala, katerega generalni pokrovitelj je Luka Koper.