PRI SOSEDIH ZA LAS ZGREŠILI REFERENDUMSKO KVOTO: Vseeno jasno povedali, kaj si mislijo o liberalni kadilski zakonodaji

Svet

Avstrijsko peticijo za splošno prepoved kajenja v barih in restavracijah je doslej podpisalo 881.569 Avstrijcev. S peticijo pobudniki nasprotujejo liberalni kadilski zakonodaji, ki jo je vladajoča koalicija sprejela pred sedmimi meseci. Gre za šesto najuspešnejšo avstrijsko pobudo doslej. Peticijo sta sprožila avstrijska zdravniška zbornica in omenjeno združenje.

Glede na število podpisov je avstrijski parlament sedaj obvezan razpravljati o zadevi, ni pa mu treba sprejeti kakršnih koli ukrepov. Peticijo je podpisalo 13,8 odstotka avstrijskih volivcev. Cilj je bil zbrati 900.000 podpisov, saj je podpredsednik avstrijske vlade in minister za šport, vodja avstrijskih svobodnjakov Heinz-Christian Strache napovedal, da bo v tem primeru razpisal obvezujoči referendum. Čeprav so ta cilj zgrešili za las, so pobudniki avstrijsko vlado pozvali, naj ukrepa.

"Politika bo sedaj morala razmisliti," je v ponedeljek na novinarski konferenci na Dunaju dejal predsednik avstrijskega združenja za pomoč rakavim bolnikom Paul Sevelda.

Cilj 900.000 podpisov je bil "dejansko dosežen". Če se bodo politiki sedaj sklicevali na manjkajočih 20.000 podpisov, bo to "dlakocepstvo", je dejal vodja zdravniške zbornice Thomas Szekeres.

"Prepoved kajenja v gostinskih lokalih je v sodobni Evropi dandanes običajna. Vlada mora končno paziti na zdravje svojih državljank in državljanov in uvesti splošno prepoved kajenja v gostinstvu. Vse drugo je velika zdravstvena malomarnost," sta v skupnem sporočilu za javnost poudarila Sevelda in Szekeres.

Deli novico:

Itak |  11 .10. 2018 ob  02: 28
-2
Lepo se vidi kako se je v Avstriji nagomililo na stotisoče turčinov, muslimanov in balkancev.
Šokantno |  09 .10. 2018 ob  17: 26
je kako so zavedni Avstrijci zaostali v razmišljanju na nivoju votlin. Meni se zdi to nepojmljivo, bi razumel ok neka Albanija, Botstvana, .... ma ne Avstrija.
ira |  09 .10. 2018 ob  17: 06
-5
avstrija je edina normalna država v eu