PRI POSTOJNI PRIŠLO DO IZLIVA GNOJNICE: Bo to vplivalo na kakovost pitne vode?

Slovenija

Na Studencu pri Postojni je v nedeljo popoldne v okolje iztekla večja količina gnojnice. Kljub takojšnjemu ukrepanju se je precejšen del prelil na nižje ležeče območje in se premika proti Nanoščici. Vode iz vrtin na območju nesreče iz preventivnih razlogov začasno ne bodo uporabljali, a vodooskrba prebivalstva ni prizadeta.

Kot so danes sporočili iz notranjskega štaba civilne zaščite, je goveja gnojnica iztekla s kmetijskega obrata. "Lastnik je takoj po dogodku začel sanacijo stanja, vendar se je kljub temu precejšen del gnojnice prelil na nižje ležeče območje in se premika proti Nanoščici," so zapisali.

Poveljnik tamkajšnje Civilne zaščite Sandi Curk je potrdil, da je prišlo do razlitja večje količine gnojevke, in sicer več kot 1000 kubičnih metrov, kar je po dostopnih podatkih največje razlitje gnojnice v Pivški kotlini. Razlitje sicer ne ogroža virov pitne vode, je pa povsem uničilo življenje v potoku Korotan. "Korotan je že mrtev," je dejal Curk in dodal, da je to potrdila Ribiška družina Postojna. Obenem prebivalce ob rekah Pivki, Nanoščici in Korotanu, ki imajo vrtine za zajetje pitne vode, opozarjajo, da je njihova uporaba do nadaljnjega prepovedana, saj bi izlitje na tem območju lahko onesnažilo podtalnico.

Predvidoma pa po navedbah notranjskega štaba Civilne zaščite izlitje ne bo vplivalo na kakovost pitne vode iz izvira Malenščice v Malnih pri Planini, ki se uporablja za občane Postojne in Pivke. Je pa, kot omenjeno, civilna zaščita kljub temu za uporabo vode iz vrtin na območju nesreče izvedla previdnostni ukrep, zato voda iz teh vrtin do nadaljnjega ne bo na voljo za individualno uporabo.

V javnem podjetju Kovod Postojna, ki upravlja vodovodni sistem za občini Postojna in Pivka, so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili, da razlitje gnojnice po do sedaj znanih podatkih nima neposrednega vpliva na njihove vodonosnike.

"Na zajetju Malni imamo močan vodostaj iz cerkniškega zaledja, zato na potoku Malenščica in v vodarni Malni ne pričakujemo posebnih težav. Na zajetju Korotan, ki leži v neposredni bližini dogodka, je bilo danes dopoldne že izvedeno dodatno vzorčenje pred pripravo vode in vzorčenje potoka Nanoščica. Glede na višinsko razliko med vodnjakom in potokom tudi v tej vodarni ne pričakujemo neposrednega vpliva na kakovost pitne vode," so zapisali.

Predvidevajo tudi, da je propustnost tal v zimskem obdobju, ko so globlje plasti površja še nekoliko pomrznjene, manjša.

Napovedali so, da bodo kljub vsemu v obeh vodarnah v naslednjih dneh podrobno spremljali vse parametre surove vode. "V primeru kakršnih koli sprememb bodo nemudoma izvedeni ukrepi za zagotovitev stabilne oskrbe s pitno vodo na območju občin Postojna in Pivka," so zagotovili.

Tokratno razlitje gnojnice po njihovih navedbah predstavlja največjo nevarnost predvsem za bližnje vodotoke, saj ima negativne učinke na rastlinje in živali, ki živijo v njih. S tem se ukvarjajo tudi pristojne službe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija