PRI NAS BOMO ODSTRELILI NAJVIŠJE ŠTEVILO MEDVEDOV DOSLEJ: Prvi so na vrsti konfliktni medvedi (FOTO)

Slovenija

Ministrstvo za naravne vire in prostor je danes izdalo odločbo z dovoljenjem za odvzem iz narave 230 rjavih medvedov. Namen odločbe je preprečitev resne škode in zagotavljanja zdravja in varstva ljudi, je danes dejal minister Uroš Brežan. Populacijo rjavega medveda v Sloveniji želijo v prihodnjih letih zmanjšati na 800.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Brežan, sta strokovni predlog pripravila Zavod za gozdove RS in Zavod RS za varstvo narave, pri čemer sta upoštevala ekspertizo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. "Temeljito smo preučili tudi druge možnosti za preprečevanje konfliktov, vendar niti preselitev na drugo mesto v naravi niti zadrževanje v ujetništvu zaradi številčnosti te vrste ne prideta v poštev," je dejal minister.

Ta odvzem je dovoljen na natančno določenih območjih, po Brežanovih besedah gre za 122 lovišč v upravljanju lovskih družin ter lovišč s posebnim namenom. Odvzem bo razporejen tudi po masnih kategorijah in na ta način nadzorovan glede starostne in spolne sestave.

Lani spomladi je bilo po oceni strokovnjakov v Sloveniji okoli 1100 rjavih medvedov. "Z letošnjim odvzemom se želimo približati številki 800, ki je cilj za neko obvladljivo sobivanje medveda in človeka," je dejal Brežan.

Ob tem je poudaril, da je rjavi medved pomemben del biotske raznovrstnosti Slovenije, na ministrstvu pa bodo še naprej izvajali ukrepe za njegovo varstvo, vključno z ohranjanjem njegovega življenjskega prostora. Prizadevali si bodo za čim bolj učinkovit odškodninski sistem in promocijo zaščitnih ukrepov za varovanje premoženja in aktivnosti, ki prispevajo k visoki stopnji sobivanja medveda in človeka, je povedal.

Določbo so strokovne službe ministrstva dlje časa pripravljale in ni povezana z nedavnim napadom medveda v Italiji, je še zagotovil minister.

Gre za dovoljenje z najvišjo številčnostjo do zdaj, je dejala v. d. generalne direktorice direktorata za naravo Katarina Groznik Zeiler. Ob tem je spomnila, da so lani izdali dovoljenje za odvzem 222 medvedov iz narave, skupno pa so jih po podatkih ministrstva odstrelili 234.

Populacija, ki trenutno živi v Sloveniji, je vitalna, njena številčnost pa je v zadnjih 60 do 70 letih ves čas naraščala, je ocenil Klemen Jerina z biotehniške fakultete. Takšna populacija medveda prinaša mnoge prednosti, obenem pa tudi mnoge težave. Medved je namreč vrsta, ki na mnogo načinov stopa v interakcijo s človekom, povzroča škodo, v skrajnih primerih pa je lahko tudi življenjsko nevaren, je opozoril.

Z naraščanjem številčnosti se povečuje tudi število konfliktov, predvsem glede pojavljanja medvedov v naseljih. "Medved je lahko tudi medvedu nevaren in mlajši medvedi se umikajo iz strnjenih območij bližje naseljem in v bistvu takšnih tipov konfliktov drugače kot z regulacijo gostot ne moreš uravnavati," je bil jasen.

Odstrel je bil prilagojen tako, da bo čim bolj verjetno ciljal na konfliktne medvede. Velika večina medvedov, predvidenih za odstrel, sodi tako v kategorijo lažjih od 100 kilogramov.

"Ravno mlajši medvedi so tisti, ki so izgnani iz določenih območij, se bolj premikajo, v končni fazi tudi manj poznajo človeka in so najpogosteje udeleženi v konfliktih," je poudaril.

V skladu z našimi in mednarodnimi predpisi praviloma za zavarovane vrste ni dopusten poseg v populacije, je pa poseg oz. regulacija populacije dopustna v določenih primerih, je dejala Groznik Zeiler. Izpolnjeni morajo biti trije pogoji: da ni druge zadovoljive možnosti, da ta poseg ne škoduje ohranitvi vrste ter da se s tem preprečuje resno škodo ali zagotavlja zdravje in varnost ljudi.

Tokrat so odločbo prvič vročili na elektronski način, kar pomeni, da lahko v odločbi določeni upravljavci lovišč po potrditvi prejema te odločbe začnejo tudi njeno izvajanje, je dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija