'PREZASEDENOST' PARKIRIŠČ V NOVI GORICI: "Ob parkiranju v garažnih hišah bi bilo prostora dovolj za vse"

Goriška

V središču Nove Gorice je pogosto težko dobiti prosto parkirno mesto, avtomobilov je veliko in včasih so parkirani vse do vhodov. Mestna občina Nova Gorica je zato objavila javno naročilo za izdelavo parkirne politike. Prvi rezultati kažejo, da bi bilo ob boljši izrabi, tudi ob parkiranju v garažnih hišah, parkirnih mest v Novi Gorici dovolj.

Za pripravo raziskave o parkirnih mestih v Novi Gorici in Solkanu je bil izbran Inštitut za politiko prostora. V okviru naloge bo oblikovan sveženj ukrepov, ki bo temeljil na podatkih, s pomočjo katerih bodo ugotovili, kakšne so potrebe po parkiranju, razlogi za parkiranje ter tipično vedenje in mobilnostne navade uporabnikov.

Kot pomembni poznavalci prostora bodo preko javnih razprav, fokusnih skupin in individualnih intervjujev pri naboru parkirnih problemov in rešitev sodelovali prebivalci mesta ter drugi ključni deležniki. Zato so pripravili več delavnic, dve med njimi sta bili v tem tednu.

Po prvih raziskavah so ugotovili, da so nekatera parkirišča predvsem v centru mesta povsem polna, medtem ko je na drugih vedno prosto mesto. Obenem pa se veliko poti, ki so krajše od kilometra ali dveh, opravi z avtomobilom. Tudi to prispeva k težavam s parkiranjem v mestu. Skoraj popolnoma polna so parkirišča v središču Nove Gorice, v Cankarjevem naselju in na parkiriščih ob Ulici Gradnikovih brigad, ob Erjavčevi ulici in v bližini šol in športnih objektov. Precej pa so samevala plačljiva parkirišča in parkirne hiše.

Zbrani na prvi javni razpravi v Novi Gorici so opozorili tudi na to, da je v mestu več parkirnih hiš, ki pa so večinoma prazne. V dveh večjih ob Ulici Gradnikovih brigad so svoj prostor našli mladi odvisniki od prepovedanih drog, zaradi nezaželenega dogajanja pa se domačini tema dvema garažnima hišama izogibajo. Zaprta oziroma nedostopna pa je garažna hiša v Eda centru.

Vabljeni k spremljanju javnega posveta »Kje so problemi parkiranja v Novi Gorici?« ???? ⬇️ https://fb.watch/8ckuNT2htZ/ ????...

Objavil/a Mestna občina Nova Gorica dne Četrtek, 23. september 2021

V mestu so našteli 7900 parkirnih mest, večino med njimi v dopoldanskem času zasedajo tisti, ki prihajajo v Novo Gorico na delo. V popoldanskem in nočnem času pa ta parkirišča izkoriščajo stanovalci bližnjih stanovanjskih sosesk. V razpravi je predsednik Krajevne skupnosti Nova Gorica Oton Mozetič dejal, da bi morali prebivalci Nove Gorice spremeniti svoje navade in parkirati svoje avtomobile mogoče tudi malo dlje od stanovanj.

V začetku tedna so javno razpravo o težavah s parkiranjem opravili tudi v Solkanu. Predsednica sveta Krajevne skupnosti Solkan Jana Herega je povedala, da so težave zaradi premajhnega števila parkirnih mest v celotnem Solkanu, prepolna so tudi parkirišča na obrobju kraja. Težavo in poseben izziv bo v prihodnje predstavljalo parkiranje ob velikih športnih dogodkih v Kajak centru, saj bodo travnik, ki so ga doslej uporabljali za pomožno parkirišče, kmalu pozidali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija