PREVIDNO V POPOLDANSKIH URAH! Ponekod na Primorskem presežena opozorilna vrednost ozona

Slovenija

Na merilnem mestu Otlica v Trnovskem gozdu je urna vrednost ozona danes ob 14. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. Merilno mesto je določeno tako, da podatki veljajo za širšo okolico, kar pomeni, da so vrednosti ozona visoke v višjih predelih Primorske, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).

Urna vrednost ozona je bila ob tem času 181 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 160 mikrogramov na kubični meter.

Glede na vremensko napoved je pričakovati preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v poznih večernih urah pa naj bi vrednost padla. Tudi v nedeljo je mogoče pričakovati preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Arso priporoča, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih vrednosti ozona.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija