PREVIDNO OB OBISKU TE LOKACIJE V MESEČEVEM ZALIVU! Odkrili novo žarišče, kjer lahko pride do zelo hitrega in nevarnega podora (FOTO)

Piran

Iz Krajinskega parka Strunjan so sporočili, da so v vzhodnem delu Zaliva sv. Križa opazili novo potencialno žarišče – večjo razpoko v višje ležečem delu klifa na strmem pobočju vzhodnega dela zaliva, ki ga intenzivno spodjeda erozija. Na tej lokaciji lahko pride do zelo hitrega podora, zato opozarjajo na previdnost. Stopnjo ogroženosti posameznega dela zaliva lahko preverite na zemljevidu v prispevku.

Zapisali so, da so posamezni deli klifa različno krušljivi, in sicer zaradi različne geološke zgradbe, naklonov in stopnje poraščenosti z vegetacijo. "Za varnejši obisk naravnega morskega obrežja pod klifi preverite karto ogroženosti in se izogibajte nevarnim odsekom," priporočajo v Krajinskem paru Strunjan.

Stopnjo ogroženosti posameznih delov zaliva zaradi padanja kamenja lahko preverite na spodnjem zemljevidu, kjer so z rdečo (zelo visoka ogroženost) in oranžno barvo (visoka ogroženost) označili nevarne odseke v priljubljenem zalivu:

V Krajinskem parku Strunjan so v Zalivu sv. Križa ali t. i. Mesečevem zalivu v lanskem letu zabeležili nekaj manjših podorov in enega večjega, so zapisali na svoji spletni strani. "Varnemu zadrževanju pod klifi posvečamo posebno pozornost, zato obalo redno pregledujemo. V vzhodnem delu zaliva smo opazili novo potencialno žarišče, na katero moramo biti posebej pozorni," so opozorili.

Kot so dodali, gre za "večjo razpoko v višje ležečem delu klifa na strmem pobočju vzhodnega dela zaliva, ki ga erozija intenzivno spodjeda. Na tem območju lahko zato verjetneje pride do podora, ki je zelo hiter in zato potencialno zelo nevaren dogodek."

"Opozarjamo vas, da se ne zadržujte pod golimi in strmimi stenami, temveč pod bolj zaraščenimi pobočji s položnejšim naklonom, kjer je možnost krušenja skal manjša. Ne izbirajte mesta za sončenje in kopanje le glede na videz plaže, ampak opazujte predvsem stanje klifa nad njo. Pozorni bodite na kotaljenje manjših kamenčkov, ki nakazuje, da pobočje ni stabilno in da lahko kadarkoli padejo tudi večje skale ali skalni bloki," so še opozorili v Krajinskem parku Strunjan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  14 .09. 2020 ob  21: 05
Ker je krajinski park,dinamit ne pride v postev zato bo treba pocakat da skale zdrsnejo same od sebe po naravni poti in v svojem ritmu ko bo prisu cas zato
pajade |  14 .09. 2020 ob  16: 46
Naj zdrži še malo, da gre žabarija domov...