PREVIDNO, ČE ODHAJATE NA LED! Danes letošnji najtoplejši dan

Slovenija

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je danes najtoplejši letošnji dan doslej, temperature marsikje presegajo 10 stopinj Celzija. Hidrologi ob tej odjugi, ki bo predvidoma trajala do petka, opozarjajo, da se bodo v tem tednu ledene površine na jezerih in rekah tanjšale, zato obiskovalcem ledenih površin svetujejo previdnost.

Po podatkih Arsa, ki so jih objavili na Twitterju, je bilo danes ob 12. uri v Črnomlju 13 stopinj Celzija, v Novi Gorici so jih namerili 12, v Kranju 11, v Kočevju, Ljubljani, Portorožu in Celju pa 10.

Na Twitterju so ob tem opozorili tudi na tanjšanje ledenih površin. Kot je za STA pojasnil hidrolog Janez Polajnar, to predvidevajo glede na toplo vreme, ki ga imamo že drugi dan, odjuga pa bo predvidoma trajala do petka.

V torek bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Najnižje jutranje temperature bodo od - 6 do 1 stopinje Celzija, v zatišnih legah do - 8, najvišje dnevne temperature pa bodo od 4 do 8, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

Po njegovih navedbah na rekah in večjih jezerih, kjer imajo vodomerne postaje, ledu še ni. So pa zaledenele nekatere plitvejše stoječe vode in denimo tudi Cerkniško jezero (na fotografiji zgoraj), na katerem so se v preteklih dneh ljudje že drsali. Polajnar ni želel soditi o varnosti drsanja na tem jezeru v preteklih in prihodnjih dneh. Opozoril pa je, da se bo glede na temperature ledena površina tanjšala.

Kako hitro se bo tanjšala, je po Polajnarjevih navedbah odvisno tudi od nočnih temperatur. Ker bodo v teh dneh temperature ponoči okoli nič stopinj Celzija, ponekod v višjih legah tudi pod ničlo, tanjšanje ledenih površin morda ne bo potekalo tako hitro. Če bi bila pa tudi ponoči temperatura krepko nad ničlo, se pa lahko ledena skorja tanjša hitro in v nekaj dnevih postane nenosilna. To je odvisno tudi od tega, kako debela je bila. Glede na to, da doslej ni bilo dolgotrajnega izrednega mraza, tudi površine niso tako trdo zaledenele, je pojasnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija