PREVERILI SMO, KATERE MEDUZE PLAVAJO NA KOPALIŠČU V KOPRU: Z njimi se raje ne igrajte

Koper

V petek smo poročali o meduzah, ki jih je na kopališču v Kopru opazila bralka. Za kakšne ožigalkarje pravzaprav gre in ali se jih morajo kopalci izogibati, smo povprašali na Morski biološki postaji Piran. Kot nam je pojasnila Tjaša Kogovšek, gre za morsko cvetačo, toploljubno vrsto klobučnjaških meduz, ki pa zna tudi opeči.

Meduze, ki jih je naša bralka v večjem številu zasledila v morju na koprskem kopališču, so morska cvetača (ali lat. Cotylorhiza tuberculata). "To je toploljubna vrsta klobučnjaških meduz, torej njeno pojavljanje v tem obdobju leta ni čisto nič nenavadno. Srečamo jo lahko vsako leto od konca julija pa nekje do konca septembra," je pojasnila Tjaša Kogovšek z Morske biološke postaje Piran, kjer pojav želatinoznega planktona, kamor spadajo tudi omenjene meduze, redno spremljajo. Trenutni podatki kažejo, da so ravno morske cvetače, poleg tujerodne rebrače oz. morskega oreha, trenutno zelo številčne v našem morju. A kot rečeno, to ni nič nenavadnega.

Čeprav je pojav omenjenih meduz nekaj povsem normalnega in pričakovanega, pa previdnost med kopanjem v morju ne bo odveč. "Klobučnjaške meduze so ožigalkarji, kar pomeni da imajo možnost, da nas opečejo. Vendar pa nedolžen dotik med plavanjem ne bo sprožil celic – torej ni nevarnosti, da bi nas opekle. Drugače pa je, če se z meduzo "igramo"- se jo dotikamo ali celo vzamemo iz vode. Takrat bomo meduzo vznemirili in izbljuvala bo sluz s celicami, ki vsebujejo strupe," je opozorila Kogovškova.

Po stiku z meduzo, ki je sprožila strupene celice, lahko pričakujemo, da bo naša koža postala rdeča in rahlo pekoča. Gre za predvsem neprijeten občutek, ki pa ni boleč. Kot je še dodala Kogovškova, pa rebrače niso ožigalkarji in so zato popolnoma nenevarne za kopalce.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija