Prevc: Ob zmagi nisem jokal, saj sem že velik fant

Smučarski skakalec Peter Prevc je manj kot mesec dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger, te bodo od 7. do 23. februarja v ruskem Sočiju, v odlični formi. Komaj 21-letni skakalec s tekme v tekmo napreduje; konec tedna je na največji avstrijski letalnici na Kulmu prišel do premierne posamične zmage v svetovnem pokalu, že 35. za slovenske skoke.

Minuli konec tedna je Prevc blestel na avstrijskem Štajerskem, ko je na Kulmu kar dvakrat stal na stopničkah. Na sobotni tekmi je bil drugi, dan pozneje pa je prišel do tako želene in dolgo pričakovane premierne posamične zmage v svetovnem pokalu. "Ne morem ravno reči, da mi je odleglo, ko sem končno zmagal, saj se zaradi tega, ker še nisem imel v žepu posamične zmage, nisem nikoli kaj posebno žrl. Potrpežljivo sem čakal na svoj trenutek, bil sem zbran na svoje nastope, na svoje skoke in to je bil ključ do uspeha," je po zmagi povedal Prevc, tudi slovenski športnik leta 2013.

V ključnih trenutkih "hladen kot špricer"

Skakalec iz Dolenje vasi kljub mladosti zna ohraniti mirno kri in je nanizal že nekaj izjemnih uspehov, lani na svetovnem prvenstvu v Predazzu je osvojil kar dve kolajni. Tudi zato si je pridobil sloves, da je v ključnih trenutkih "hladen kot špricer" in tudi v nedeljo ni bilo nič drugače. Po prvi seriji je bil tako kot že na sobotni tekmi drugi, a tokrat s precejšnjim zaostankom za štirikratnim olimpijskim zmagovalcem Švicarjem Simonom Ammannom. V finalu tokrat za razliko od sobotne tekme ni ponovil napake, temveč je prikazal še en odličen polet ter ugnal vso konkurenco.

"Na vrhu pred finalnim skokom nisem prav nič razmišljal o tem, kdo je premagljiv in kdo ne, mislil sem samo nase, egoistično, saj gre le za individualni šport. Bil sem zbran predvsem na to, da ne bi naredil kakšne velike traparije. Treba je bilo malo tvegati, drugače me v teh slabših razmerah v zraku ne bi nikamor poneslo, ampak to je tveganje, ki ga mora vsak skakalec sprejeti," je razkril Prevc, ki se je še šestič v karieri povzpel na oder za zmagovalce. Trem drugim mestom in dvema tretjima je dodal pričakovano zmago in na odru za zmagovalce užival ob Zdravljici, a v šali dejal: "Vendar ob zmagi nisem jokal, saj sem že velik fant."

Kličejo ga Pero mišica

Zmaga mu je prinesla tudi mali kristalni globus v točkovanju smučarskih poletov za letošnjo sezono, ki ga bo prejel na finalu sezone v dolini pod Poncami. "Jah, zgodil se je še ta globus. Po pravici povedano, ga res nisem pričakoval. A pritoževal se ne bom in ga bom v Planici z velikim veseljem prevzel," je v smehu še povedal Pero mišica, kot ga kličejo reprezentančni kolegi.

Poudarja, da je forma že tako dobra, da lahko v vsakem skoku res uživa, kar je dober obet za olimpijske igre. "Super je, ker je moje skakanje zdaj že na tako visoki ravni, da vem, kaj je treba narediti oziroma popraviti, če kaj ne gre povsem po načrtih. Tako je veliko lažje iti s tekme domov, kot pa, če se nekaj loviš. Ampak treba je ostati na realnih tleh, biti skoncentriran na nadaljevanje sezone. Ta je še dolga," umirja žogo Prevc, ki ga že ta konec tedna čaka mini poljska turneja s tekmami v Wisli in Zakopanah, nato pa do ZOI sledijo le še tekme v japonskem Saporu in nemškem Willingenu.

Deli novico: