PRETRESLJIVA IZPOVED KOPRČANA V KARANTENI NA FILIPINIH: "Ljudje delajo samomore s skokom v morje ali obešenjem v kabini"

Svet

Pretresljiva zgodba prihaja z ene od potniških ladij, ki so že več kot dva meseca zasidrane na Filipinih pred obalo glavnega mesta Manile. Zaradi širjenja koronavirusa filipinske oblasti ne dovolijo vstopa na kopno članom posadke, ki so tuji državljani. Med njimi je tudi Koprčan, s katerim smo v stiku na uredništvu. Stanje na ladjah naj bi bilo iz dneva v dan slabše, celo do te mere, da so si nekateri odločili vzeti življenje.

Zasidrane ladje pred obalo Manile, na katerih so že dva meseca ujeti člani posadk.

Širjenje koronavirusa je nekatere države očitno pahnilo v stanje, ko se odločajo za skrajno restriktivne ukrepe, ki vodijo v vse prej kot človeške razmere. Ali pa jim gre morda res zgolj za profit, kot meni naš sogovornik.

Pred obalo Manile na Filipinih naj bi bilo tako že dva meseca zasidranih okoli 20 križark, na katerih so obtičali člani posadke, ki so tuji državljani. Šlo naj bi za okoli 300 ljudi.

Slaba hrana in ukinjen osebni dohodek

"Nihče nam ne pove, kdaj bomo lahko šli domov. Verjetno je na drugih ladjah še nekaj Slovencev in nisem sam, a ne vem natančno," pravi Koprčan. Strinjal se je, da objavimo njegovo šokantno izpoved, se pa ne želi izpostavljati z imenom in priimkom.

Na nekaterih ladjah naj bi ujeti člani posadke gladovno stavkali, šlo naj bi za romunske državljane. "Na moji ladji nihče ne stavka gladovno, a prav velike razlike ni, saj že dva meseca dobivamo enako hrano. Ravno toliko, da nas držijo pri življenju. Ukinili so nam osebni dohodek," opisuje izredno nečloveške razmere, ki načenjajo tako fizično kot psihično zdravje ljudi.

14-dnevna karantena samo za domačine

Informacije, ki jim jih dnevno sporoča kapitan ladje, naj bi bile zelo skope. "Obvešča nas o 'neutrudnih prizadevanjih' pomorskih agentov in pristojnega osebja na kopnem za razrešitev nastalega položaja in repatriacije 'vseh ostalih nacionalnosti', saj imajo trenutno prednost državljani Filipinov, Indije in Indonezije. Ob koncu vsake objave ne pozabijo omeniti in nas spomniti na dejstvo, da moramo biti ponosni na ladjo in posadko in seveda 'keep on smiling', kar zveni precej sarkastično," razlaga sogovornik.

Po prihodu v Manilo je namreč 14-dnevna karantena veljala samo za filipinski del posadke, ki se je nato lahko izkrcal in odšel domov.

Da je mera polna, se je položaj še bolj zapletel zaradi tajfuna, ki se je pred dnevi razbesnel nad Filipini in zaradi katerega je morala križarka ponovno odriniti na odprto morje oziroma se umakniti na varno.

Filipinske oblasti po besedah sogovornika izmenično odpirajo in ponovno zapirajo mednarodno letališče, kar vzbuja še več negotovosti glede odhoda domov.

Ljudje zahtevajo ukrepe, se pa odločajo tudi za samomore

Na ladjah naj bi prihajalo do splošnih uporov, ljudje zahtevajo jasne odgovore in ukrepe. Poleg kolektivnih gladovnih stavk naj bi prihajalo do najhujšega, samomorov. Med člani sogovornikove posadke naj bi se do sedaj za samomor odločili trije, s skokom v morje in obešenjem v kabini.

"Skoraj vsak dan se zgodi, da nekomu potrdijo letalski prevoz domov. Na letališču pa je polet v zadnjem trenutku odpovedan, kar pomeni, da se mora nesrečnica ali nesrečnik vrniti na ladjo v prisilno karanteno. V zahvalo filipinskim oblastem, ki po vsej verjetnosti namenoma zavlačujejo proceduro repatriacije, saj profitirajo z zaračunavanjem sidranja v njihovih teritorialnih vodah," je prepričan.

Po zadnjih informacijah pa se je le posvetila luč na koncu predora iz situacije, ki pri ljudeh na ladjah vzbuja strah o brezizhodnosti položaja. V prihodnjih dneh naj bi bil po navedbah našega sogovornika organiziran let za državljane vzhodne Evrope, vendar ni še nič gotovega. Prav tako ostajajo še naprej v negotovosti člani posadk, ki so državljani držav zahodne Evrope, Rusije, afriških držav, latinske Amerike, …

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija